Komedie waarin twee vrienden van begin veertig een weekje wijn gaan proeven in Californie͏̈
Titel
Sideways
Regisseur
Alexander Payne
Naar het werk van
Rex Pickett
Acteur
Paul Giamatti Thomas Haden Church Virginia Madsen Sandra Oh
Componist
Rolfe Kent
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2008
1 blu-ray
Oorspr. opname
2004
Speelduur
ca. 123 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Duits Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Duits
EAN
8712626040484

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze Amerikaans-Hongaarse roadmovie uit 2004 van Alexander Payne, de Amerikaanse regisseur bekend van kleine films over kleine mensen, was dit jaar een van de twee openingsfilms van het International Film Festival Rotterdam en werd genomineerd met vijf Oscars. In de hoofdrollen spelen Paul Giamatti en Thomas Haden Church twee vrienden, Miles en Jack, van begin veertig die een weekje naar Californië gaan om wijn te proeven. Jack staat op het punt te trouwen en wil het liefst met zoveel mogelijk vrouwen het bed delen. Miles wil juist genieten van lekker eten en drinken. De film is door de recensenten unaniem positief ontvangen. Gerhard Busch (VPRO-gids nr. 8, 2005) concludeert: 'komisch en aangrijpend, de Lost in translation van 2005, prachtige dialogen, onvoorspelbare plot en sterk geacteerd.' Jann Ruyters (Trouw 17-2-'05): 'Thomas Haden Church (...) is kostelijk als foute man in een midlifedrama (...): licht deprimerend op een vrolijk stemmende manier.' Ronald Ockhuysen (Volkskrant 17…Lees verder

Over Alexander Payne

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door che

Constantine Alexander Payne (Omaha, 10 februari 1961) is een Amerikaans filmregisseur.

Payne studeerde geschiedenis en Spaanse literatuur aan Stanford University en behaalde in 1990 zijn Masters of Fine Arts aan de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Zijn regiedebuut was Citizen Ruth uit 1996, een satirische film over abortus. Voor zijn volgende film, de zwarte komedie Election (1999), werden Payne en medescenarist Jim Taylor genomineerd voor een Academy Award voor beste aangepaste script. In 2003 ontvingen Payne en Taylor een Golden Globe voor beste aangepaste script voor About Schmidt. Hij won een Golden Globe en een Oscar voor het scenario van de film Sideways uit 2004. Voor zijn film Nebraska uit 2013 won hij een Tiger Award tijdens het International Film Festival Rotterdam.

Payne huwde actrice Sandra Oh op 1 januari 2003. Het huwelijk werd op 21 december 2006 ontbonden.

Lees verder op Wikipedia