Boek
Nederlands

Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj

Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj

In de reeks:
De ervaringen van een gevangene in een Siberisch strafkamp ten tijde van Stalin.
Titel
Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj
Auteur
Alexander Solzjenitsyn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Odin den' Ivana Denisovitsja
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2000 | Andere uitgaves
222 p.
ISBN
90-417-4012-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het debuut van Nobelprijswinnaar Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (1918) beschrijft een van de 3653 dagen van Ivan Denisovitsj Sjoechov als gevangene s-854 in een Siberisch strafkamp. Deze dag onderscheidt zich niet fundamenteel van de andere dagen: vanaf het ochtendappel om vijf uur tot de avondcontrole in de barakken, staat iedere étappe van de routine voor Sjoechov in het teken van de strijd om overleving, het vervullen van primaire behoeften en het ontwijken van straf.

Ten prooi aan ontberingen in een klimaat van wreedheid en ruwheid, is timmerman Ivan Denisovitsj veroordeeld om zich op te trekken aan de kleine, banale dingen des levens die hem nog resten. Hier slaagt hij met glans in. Hij geniet met volle teugen van vijf minuten vrije tijd, de nabijheid van een roodgloeiende kachel, de hete damp van een kom waterige soep, een trekje van een sigaret en een schamele tweehonderd gram brood. Zelfs uit het metselen van een muur haalt Ivan Denisovitsj grote voldoening. Hij sla…Lees verder
Wellicht het beroemdste geschrift uit de Russische 'dissidenten'-literatuur, deze eerste novelle van Solzjenitsyn (1918). De precieze en onderkoelde beschrijving van een doorsneedag van een doorsneegevangene in een doorsneestrafkamp in Siberië levert een onvergetelijk beeld op van een van de grote verschrikkingen van de Stalin-tijd. Hoewel Rusland onderhand een rijke traditie kent van kampliteratuur (Sjalamov, Tsjoekovskaja, Achmatova) is 'Een dag...' het enige werk hieruit dat nog in de Sovjet-tijd is verschenen (tijdens de 'Dooi', in 1962). Enige maanden later al was het voorbij. Tsjoekovskajas prachtige 'Het verlaten huis' lag in hetzelfde jaar bij de drukker, maar de Sovjetlezer wist van het bestaan ervan niet af. Met een informatieve inleiding. Deeltje uit de reeks 'Rainbow Essentials': goedkope gebonden heruitgaven op pocketformaat van 20e-eeuwse literaire klassieken. Kleine druk, krappe marge.

Over Alexander Solzjenitsyn

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Evstafiev

Aleksandr Isajevitsj Solzjenitsyn (Russisch: Александр Исаевич Солженицын) (Kislovodsk, 11 december 1918 - Moskou, 3 augustus 2008) was een Russisch schrijver die in de jaren 70 van de twintigste eeuw als dissident stond aangeschreven.

Levensloop

Voor zijn gehele oeuvre ontving de schrijver in 1970 de Nobelprijs voor Literatuur. Dankzij zijn monumentale werk De Goelag Archipel (verschenen in Parijs tussen 1973 en 1975) kon de buitenwereld kennisnemen van de werkkampen in de Sovjet-Unie, de Goelag. Overigens had hij al in Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj over de goelag geschreven en nog eerder (in 1951) had Gustaw Herling-Grudziński over zijn ervaringen in de goelag geschreven. Na publicatie van de eerste delen werd de schrijver gearresteerd en op 12 februari 1974 uitgewezen. Via Zwitserland kwam Solzjenitsyn in 1976 uiteindelijk in de Amerikaanse staat Vermont terecht.

Onder partijleider Michail G…Lees verder op Wikipedia