Strip
Nederlands

De vier John Difools

Alexandro Jodorowsky (scenarist), Ladrönn (illustrator)
Met de saga van de Incal hebben Jodorowsky en Moebius in het begin van de jaren 80 een SF-strip radicaal veranderd. Vandaag keert de Incal terug, een mengeling tussen spoaceopera en mystieke religieuze elementen, om een nieuw licht te werpen op de avonturen van John Dufool. Het zijn niet minder dan vier John Dufool's die de helden zijn van dit verhaal. - Jodorowsky keert met John Dufool terug naar
Titel
De vier John Difools
Scenarist
Alexandro Jodorowsky
Illustrator
Ladrönn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les quatre John Difool
Editie
1
Uitgever
Genk: Uitgeverij Daedalus, 2009
64 p. : ill.
ISBN
9789088101045 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 25 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De held John Difool is zijn geheugen kwijt. Tot overmaat van ramp wordt hij achtervolgd door een hele horde robosmerissen. Hij weet te vluchten met behulp van zijn geliefde witte vogel en raakt betrokken bij steeds vreemdere avonturen. Een oppermacht, de oppermeca, probeert de controle over deze vreemde wereld over te nemen en ziet Difool als een enorme bedreiging. Het taalgebruik is op sciencefiction geënt en de verhaallijn is soms lastig te volgen. Het universum van deze SF-wereld is afgeleid van de serie 'De Incal', naar een oorspronkelijk idee van Jodorowsky en Moebius. Met behulp van een nieuwe tekenaar brengt de scenarist de morbide en intrigerende wereld weer tot leven. De tekeningen zijn van professionele klasse en passend ingekleurd. Veel geweld en besmettingen met enge ziektes, zoals de pest. Dat laatste wordt visueel uitvoerig weergegeven en is niet voor zwakke magen geschikt. Een album voor SF-liefhebbers en fans van Moebius.

Over Alexandro Jodorowsky

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Ana Bolívar (www.anabolivar.com)

Alejandro Jodorowsky Prullansky (Tocopilla, 7 februari 1929) is een Chileense filmregisseur, stripauteur en acteur. Zijn bekendste films zijn El Topo (1970) en The Holy Mountain (1973). Jodorowsky is ook een bekend tarotlezer en geeft al een kwarteeuw gratis lezingen en cursussen over tarot in Parijse cafés. Hij besteedde ook een groot deel van zijn leven aan de reconstructie van de originele Tarot van Marseille.

In 2013 maakte hij de onafhankelijke film La danza de la realidad, gebaseerd op zijn eigen autobiografie met dezelfde titel. In hetzelfde jaar kwam ook de documentaire Jodorowsky's Dune uit, over de mislukte poging van Jodorowsky om het sciencefictionboek Duin van Frank Herbert te verfilmen in het midden van de jaren 1970. De afgelopen jaren werkte Jodorowsky ook aan de film Abel Cain, een vervolg op El Topo.

Filmografie