Boek
Nederlands

De toevallige

Ali Smith (auteur)
+1
De toevallige
×
De toevallige De toevallige

De toevallige

Een familie, op vakantie in Norfolk, valt als een blok voor een onbekende, nogal ongemanierde jonge vrouw die plotseling in hun leven verschijnt.
Titel
De toevallige
Auteur
Ali Smith
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The accidental
Uitgever
Amsterdam: Mouria, 2006 | Andere uitgaven
317 p.
ISBN
90-458-5112-1
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Norfolk 2003: het disfunctionele gezin Smart heeft een tegenvallende vakantie. De gezinsleden hebben niets met elkaar gemeen behalve dat ze elk een geheim hebben. Uit het niets dringt Amber in hun leven, een vrouw die van haar moeder leerde wat je met geheimzinnigheid kunt doen, hoe je iets gedaan kunt krijgen, en van haar vader om jezelf uit te wissen. Zij wordt voor het gezin Smart van bijzondere betekenis, niet het minst door haar manier van leven. Amber verdwijnt zoals ze is gekomen: plotseling, de gezinsleden anders achterlatend. Een literaire roman waarin verbeelding werkelijkheid lijkt te worden en deel gaat uitmaken van het verhaal. Er zijn veel verwijzingen naar films, literatuur en de hedendaagse geschiedenis. De vier totaal verschillende gezinsleden krijgen vorm door vier verschillende manieren van vertellen, daarbij soms geholpen door het letterbeeld. Van de schrijfster (geb.1962) verscheen eerder in het Nederlands ‘Hotel Wereld’ (2004). Goede vertaling. Paperback, kleine …Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia