Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het een als het ander : roman

Ali Smith (auteur), Arthur Wevers (vertaler)
+1
Het een als het ander : roman
×
Het een als het ander : roman Het een als het ander : roman

Het een als het ander : roman

Genre:
Een 16-jarig meisje rouwt om de dood van haar moeder en imagineert voor een schoolproject het leven van de Italiaanse renaissanceschilder Francesco del Cossa (1420/35-1477).
Onderwerp
Kunst, Rouwproces
Titel
Het een als het ander : roman
Auteur
Ali Smith
Vertaler
Arthur Wevers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
How to be both
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2015
302 p.
ISBN
9789025444853 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Deze roman valt uiteen in twee helften waarvan de plotlijnen meer associatief dan narratief met elkaar te maken hebben. In het ene deel volgen we George, een jong Engels meisje dat kortgeleden haar moeder heeft verloren en dat nu nog steeds probeert om inzicht te krijgen in wat het betekent als iemand er opeens niet meer is. Haar rouwende vader biedt daarbij weinig hulp, maar haar nieuwe vriendin H des te meer, en ze beginnen aan een project rondom de vijftiende-eeuwse Italiaanse schilder Francesco del Cossa. Die is de hoofdpersoon van het tweede deel, waarin we zijn levensloop en zijn schilderkundige opvattingen volgen, hoewel hij in de visie van de schrijfster eigenlijk een zij is die zich als man vermomt om zo minder mannelijke aandacht en meer werk van opdrachtgevers te krijgen. Intrigerend en zeer goed geschreven, maar Del Cossa's verhaal is zó dichterlijk geschreven en met zóveel sprongen in tijd en plot, dat het soms moeilijk is om precies te weten wat er gebeurt en wat zijn/ha…Lees verder

Over Ali Smith

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door TimDuncan

Ali Smith CBE FRSL (Inverness, 24 augustus 1962) is een Schotse auteur, toneelschrijver, academicus en journalist. Sebastian Barry omschreef haar in 2016 als "de Nobelprijswinnaar van Schotland in afwachting".

Jeugd en opleiding

Smith werd geboren in Inverness op 24 augustus 1962 als dochter van Ann en Donald Smith. Haar ouders kwamen uit de arbeidersklasse en ze groeide op in een sociale woning in Inverness. Van 1967 tot 1974 ging ze naar de St. Joseph's RC Primary School. Tot 1980 ging ze naar Inverness High School.

Ze studeerde van 1980 tot 1985 Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Aberdeen. Ze won de Bobby Aitken Memorial Prize for Poetry van de universiteit in 1984.

Van 1985 tot 1990 ging ze naar Newnham College, Cambridge, waar ze een doctoraatsopleiding volgde over 'modernisme en vreugde in de Ierse en Amerikaanse literatuur'. Ze wilde de werken van James Joyce, Wallace Stevens en William…Lees verder op Wikipedia

Suggesties