Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Levens van meisjes en vrouwen

Alice Munro (auteur), Pleuke Boyce (vertaler)
Gebeurtenissen uit het leven van een jong meisje dat vlak na de Tweede Wereldoorlog opgroeit in een kleine Canadese stad.
Titel
Levens van meisjes en vrouwen
Auteur
Alice Munro
Vertaler
Pleuke Boyce
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lives of girls and women
Uitgever
Breda: De Geus, 2014 | Andere uitgaves
379 p.
ISBN
9789044523584 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Meedogenloze Munro

Levens van meisjes en vrouwen (1971) wordt vaak gezien als Alice Munro's enige roman, maar de Canadese Nobelprijswinnares ziet het werk liever als een verzameling aan elkaar gelinkte verhalen. Terecht, zo blijkt.

Op het eerste gezicht heeft de vers in het Nederlands vertaalde klassieker alles weg van een traditionele bildungsroman. In acht hoofdstukken zien we Del Jordan het leven van meisje inruilen voor dat van jonge vrouw, in de jaren veertig van de vorige eeuw, ergens in het midden van nergens. Zo samengevat lijkt het boek een studie in dufheid, maar bij Munro is weinig wat het lijkt.

De hoofdstukken zijn vooreerst geen echte hoofdstukken, maar stukken tekst die meer dan genoeg ballen hebben om het ook zonder de rest te rooien. Zoals zo vaak bij Munro het geval is vragen haar verhalen erom traag geconsumeerd te worden door hun meedogenloze precisie en eerlijkheid.

Slecht meisje

Het titelverhaal is een karakteristieke zweepslag. Het grootste deel van het verhaal draait om Mr. Chamberlain, die optrekt met de huurster die bij Del en haar moeder in het stadje Jubilee inwoont. De andere mannen uit Dels leven - haar broer, vader en oom Benny - zijn op dat moment al naar de …Lees verder

Dromen van grootser

InLevens van meisjes en vrouwen, een pas vertaalde vroege verhalenbundel van Nobelprijswinnares Alice Munro, ontsnapt Del Jordan aan de bekrompenheid van landelijk Canada. Kathy Mathys

Nu Alice Munro vorig jaar de Nobelprijs Literatuur kreeg, verschijnen er vertalingen van ouder werk.Levens van meisjes en vrouwen is een bundel uit 1971. Hij lijkt op een roman, want alle verhalen gaan over het leven van Del Jordan. Munro begint met haar kindertijd en eindigt met de jongvolwassen vrouw. Op de achterflap van mijn Engelstalige editie staat het woordscrapbook (plakboek), wat een lossere opzet suggereert dan een roman. Munro herhaalt bepaalde details steeds opnieuw. Ze doet dat vermoedelijk niet met verstrooide lezers in gedachten, wel omdat ze de verhalen als zelfstandige satellieten ziet.

Het boek begint - ook al in de romantraditie - met een grondige omzwerving door het landschap, de stad Jubilee in Ontario in de jaren 40. Dels familie woont op Flats Road, een overgangsweg tussen het centrum en de bush. Veranda's met schommelstoelen, verlopen velden vol paardenbloemen, met krantenpapier afgeplakte ramen in verkrotte huizen van illegale stokers: het is een deco…Lees verder

Sinds de 83-jarige Canadese schrijfster de Man Booker International én de Nobelprijs voor literatuur ontving, wordt veel van haar ouder werk vertaald. Deze bundel uit 1971 laat zich lezen als een los gecomponeerde roman waarin de coming of age van de jonge Del in de jaren veertig in een stadje in Ontario gevolgd wordt. Vooral de complexe relatie tussen Del en haar moeder, die in het landelijke Canada encyclopedieën verkoopt, en het seksueel ontluiken van het pubermeisje, dat bij wijze van experiment met de dromen van de kostganger in huis speelt, komen sterk uit de verf. Scherp observeert Del haar omgeving; naar het einde toe wordt duidelijk dat hier een jonge schrijfster opstaat. Een intrigerende psychologische roman voor een ruim publiek. Normale druk.

Over Alice Munro

CC BY-SA 2.5 - Foto van/door Andreas Vartdal - Andreasv op de Noors - Nynorsktalige Wikipedia

Alice Ann Munro (geboren Laidlaw, Wingham (Ontario), 10 juli 1931) is een Canadees schrijfster van korte verhalen.

In mei 2009 werd de Man Booker International Prize aan haar toegekend voor haar gehele oeuvre. In 2013 werd haar als "Meester van het hedendaagse korte verhaal" de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend.

Werken (selectie)

Opgenomen zijn de in het Nederlands vertaalde boeken, in volgorde van hun eerste verschijning in het Nederlands. Tussen haakjes de Engelse titel en het jaar van verschijning van het origineel.

  • 1988: De manen van Jupiter (The Moons of Jupiter, 1982)
  • 2000: De liefde van een goede vrouw (The Love of a Good Woman, 1998)
  • 2005: Stilte (Runaway, 2004)
  • 2008: Het uitzicht vanaf Castle Rock (The View from Castle Rock, 2006)
  • 2008: Weg van haar (Away from Her, …Lees verder op Wikipedia