Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Op een zondagochtend : roman

Alice Zeniter (auteur), Marijke Arijs (vertaler)
+1
Op een zondagochtend : roman
×
Op een zondagochtend : roman Op een zondagochtend : roman
Genre:
Drie generaties van een Hongaarse familie beleven vanuit hun huis naast de spoorbaan de bewogen geschiedenis van hun land.
Titel
Op een zondagochtend : roman
Auteur
Alice Zeniter
Vertaler
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Sombre dimanche
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2016
237 p.
ISBN
9789029505819 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een krakkemikkig huis omgeven door een ijzeren gordijn van spoorrails, het station, de stad Budapest, het communistische regime: dat is de wereld van de familie Mandy, van grootvader Imre, vader Pál, moeder Ildiko, dochter Ági en zoon Imre. Imre staat centraal in deze familieroman, op zoek naar zichzelf, naar zijn eigen reikwijdte. Het leven daagt hem en zijn vriendje Zsolt uit. Maar het familiale verleden, verknoopt met dat van het geteisterde Hongarije, is en blijft een voedende bron voor Imre. Na de dood van zijn moeder in 1989 en het vertrek van Zsolt naar de universiteit vindt Imre werk in een seksshop, trouwt met Duitse vriendin Kerstin met wie hij dochter Greta krijgt en versombert zus Ági na haar abortus. Maar dan? Hoe de keten van wisselvalligheden, van hoopvolle verwachtingen naar deprimerende teleurstellingen te doorbreken, hoe het juk van het verleden af te schudden? De Franse schrijfster (1986) heeft enkele jaren als lerares in Hongarije gewerkt. Een melancholieke saga, b…Lees verder

Over Alice Zeniter

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door FrimousseRoche

Alice Zeniter (Clamart, Hauts-de-Seine, 1986) is een Franse schrijver en toneelschrijver. Ze won de Prix Goncourt des lycéens 2017 met haar roman L'Art de perdre (Nederlandse vertaling: De kunst van het verliezen).

Biografie

Alice Zeniter heeft een Algerijnse vader en een Franse moeder. Ze groeide op in het dorp Champfleur (Pays de la Loire) en volgde middelbaar onderwijs in Alençon. Na het voltooien van de middelbare school verhuisde ze naar Parijs om te studeren aan de École normale supérieure (Parijs). Sinds 2013 doceert zij theaterwetenschap aan de Sorbonne Nouvelle - Paris 3.

In 2008 verliet ze Parijs en verhuisde naar Boedapest, waar ze onder andere Franse taal doceerde aan de Loránd Eötvös-universiteit. Ze werkte als assistent van Árpád Schilling, de artistiek directeur van het centrum voor performing arts “Krétakör” in Boedapest.

Na enkele jaren keerde ze terug naar Frankrijk. Ze werkte mee aa…Lees verder op Wikipedia