Boek
Nederlands

Apate spreekt

Alicja Gescinska (auteur)
De godin van de leugen en de misleiding keert terug op aarde om de mensheid aan te spreken. Apate is het beu om alsmaar beschimpt en verwenst te worden. De leugen zou niet deugen, en wordt zelfs als het grootste kwaad bezien. Zij zou de reden zijn voor corrupte politiek, gebroken liefdes, ontwrichte samenlevingen. Maar is dat werkelijk zo? Hoe zouden onze levens eruitzien zonder de mogelijkheid om
Onderwerp
Leugens
Titel
Apate spreekt
Auteur
Alicja Gescinska
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
64 p.
ISBN
9789403171517 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tegenstrijdige en diepzinnige monoloog over de waarheid

 

***

Over de auteur

Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is filosofe en schrijfster. Ze schreef filosofische boeken als Intussen komen mensen om en het essay voor de Maand van de Filosofie in 2020, Kinderen van Apate: over leugens een waarachtigheid. Onlangs kwam haar eerste dichtbundel uit, Trojaanse gedachten.

Over het boek

Apate spreekt is een toneelmonoloog die actrice Simone Milsdochter dit jaar in Vlaamse theaters opvoert. Apate, de Oudgriekse godin van de misleiding, richt het woord tot de mens. Er moet haar iets van het hart.

De stelling

Apate vindt dat wij mensen te veel waarde hechten aan de waarheid. Als godin van de misleiding voelt ze zich miskend. De misleiding, de leugen, staat in een kwaad daglicht, en Apate wil ons ervan overtuigen dat leugens ook iets goeds kunnen zijn.

Waarheid en leugens

Apate stond ook al centraal in Gescinska's essay voor de Maand van de Filosofie van 2020. Veel van wat ze daar …Lees verder

Over Alicja Gescinska

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Yettibloom

Alicja Anna Gescinska (Warschau, 1981) is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster.

Biografie

In 1988 vluchtte Gescinska met haar ouders uit het communistische Polen naar België. Haar vader was ingenieur en haar moeder redactrice bij een uitgeverij, maar in Lede moesten ze hun leven helemaal heropbouwen.

Ze liep school in Lede. Na een mislukte toelatingsproef voor een toneelschool is Gescinska journalistiek gaan studeren aan de Universiteit Gent. Na een conflict met een docent is ze overgeschakeld naar moraalwetenschappen. In 2007-2008 deed ze een jaar onderzoek aan de Universiteit van Warschau. Tussen 2008 en 2012 doctoreerde ze in Gent met een wijsgerig onderzoek naar de menselijke factor in het denken van Max Scheler en Karol Wojtyła.

Gescinska raakte bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijh…Lees verder op Wikipedia