Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen

Alicja Gescinska (auteur)
+1
Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen
×
Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen

Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen

Twaalf gesprekken met hedendaagse denkers over hun werk, hun kijk op de wereld en grote actuele kwesties, zoals klimaatverandering, culturele teloorgang en politieke betrokkenheid.
Onderwerp
Filosofie ; 2000-
Titel
Denkers van vandaag, voor de wereld van morgen
Auteur
Alicja Gescinska
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds uitgeverij, 2022 | Andere uitgaven
216 p.
ISBN
9789022338407 (hardback)
Plaatsingssuggestie
157.1 (SISO) Overzichten (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Weerslag van twaalf live gevoerde gesprekken van auteur-filosoof Gescinska met hedendaagse (vooral Europese) denkers, onder wie Michael Ignatieff, Rosi Braidotti, Philippe Herrenweghe, Susan Neiman en Geert Mak. De geïnterviewden zijn zeker niet allen filosofen, maar ook schrijver, dirigent, historicus, etc. De gesprekken zijn oorspronkelijk voor Newsweek Belgium gevoerd en nu gebundeld. Prettig toegankelijk geschreven, met her en der spreektaal; zeker niet technisch of heel moeilijk. Terugkerende thema's zijn klimaatverandering en milieu, culturele teloorgang, de noodzaak tot politieke betrokkenheid en dialogische bekwaamheid. Elk gesprek is voorzien van een zeer korte biografie en een leeslijst van de denker in kwestie. Hiermee vormt het een goede introductie op hun gedachtegoed. Ook los daarvan zijn de openhartige en prikkelende gesprekken interessant en zetten aan tot denken. Prettig geschreven inkijk in de denkwereld van hedendaagse denkers rondom grote actuele kwesties.

Over Alicja Gescinska

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Yettibloom

Alicja Anna Gescinska (Warschau, 1981) is een Pools-Belgische filosofe, schrijfster en tv-maakster.

Biografie

In 1988 vluchtte Gescinska met haar ouders uit het communistische Polen naar België. Haar vader was ingenieur en haar moeder redactrice bij een uitgeverij, maar in Lede moesten ze hun leven helemaal heropbouwen.

Ze liep school in Lede. Na een mislukte toelatingsproef voor een toneelschool is Gescinska journalistiek gaan studeren aan de Universiteit Gent. Halverwege is ze omgeschakeld naar moraalwetenschappen. In 2007-2008 deed ze een jaar onderzoek aan de Universiteit van Warschau. Tussen 2008 en 2012 doctoreerde ze in Gent met een wijsgerig onderzoek naar de menselijke factor in het denken van Max Scheler en Karol Wojtyła.

Gescinska raakte bekend met De verovering van de vrijheid, een boek waarin ze autobiografische gegevens verweeft met een filosofisch pleidooi voor positieve vrijheid. Na een bekroning …Lees verder op Wikipedia