Boek
Nederlands

Sirius : roman

Allard Schröder (auteur)
+1
Sirius : roman
×
Sirius : roman Sirius : roman
Genre:
Magisch-realistische roman over een groep jongeren in een Hollandse kustplaats die in de weekends van 1999 feestviert in een door hen opgetuigde disco. Door een botsing van karakters voltrekt zich een catastrofe die tot in 2020 doorwerkt.
Titel
Sirius : roman
Auteur
Allard Schröder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
380 p.
ISBN
9789403113616 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Er was eens een discotheek in de polder

Twin Peaks meets de Edda op het Nederlandse platteland; in zijn twaalfde roman is Allard Schröder op zijn best. Althans, in de eerste helft. Daarna verliest het boek plotseling zijn kracht.

Weet u wat de helderste ster aan de nachtelijke hemel is? Nee, dus niet de Poolster. Het is Sirius, uit het sterrenbeeld Grote Hond. Vooral nu, in de wintermaanden, is de 'hondsster' goed zichtbaar: hij staat links onder Orion. In zijn twaalfde roman plukt Allard Schröder (1946) de heldere ster uit de lucht en plant hem in een donker buitengebied, ergens tussen een stad en dorp in de polder. In een oude lijnwerkplaats van de spoorwegen verrijst daar een discotheek, waarvan het felle licht in de verre omtrek te zien is. De club heet, net als de roman, Sirius.

Het astrologische aspect is slechts een van de vele fabelachtige elementen die Schröder losjes door elkaar weeft in het boek. Hij begint zijn verhaal als een klassiek sprookje: 'Er was eens een jongen.' Die jongen heet Balder, zoals die noordse god, bij ons ook wel bekend als die gast die Mei in de steek liet in het beroemde gedicht van Herman Gorter ('Balder, Balder, waar is hij, wie weet hem?'). Het jongetje …Lees verder

Magisch-realistische roman over een groep jongeren in een Hollandse kustplaats die in de weekends van 1999 feestviert in een door hen opgetuigde disco. Drank, drugs, muziek, verliefdheid en seks vormen de ingrediënten van hun bestaan, waarin het kolkt van droombeelden, onbestemde angsten en verlangens. De plot wordt bepaald door macho Etzel Aksma en genie Balder Ingelant, twee tegenpolen die elkaar afstoten en wier clash uitloopt op een catastrofe. De liefde die Etzel voelt voor Balders zus Gundula blijft jarenlang onbeantwoord. Etzel komt op het idee om in een verlaten lijnwerkplaats van de spoorwegen een disco op te tuigen, waar hij een drugshandel begint. Zo komt hij in aanvaring met de ‘danser’, een crimineel waarmee Gundula een mysterieuze relatie heeft. In het bij de werkplaats gelegen Elzenbos huizen geesten die het leven van de personages proberen te sturen. De roman loopt door tot in 2020, met een paar hints naar corona. Een modern, lekker weglezend sprookjesverhaal over leve…Lees verder

Over Allard Schröder

Allard Schröder (Haren, 14 juni 1946) is een Nederlands schrijver van romans, korte verhalen en hoorspelen.

In 1989 verscheen Schröders novelle De gave van Luxuria. In 1996 werd zijn toenmalige oeuvre bekroond met de Halewijnprijs. Zijn roman Grover (1999) werd genomineerd voor de AKO-Literatuurprijs en de ECI Literatuurprijs. Van 2001 tot 2009 zat hij in de redactie van het literaire tijdschrift De Revisor.

In 2002 ontving hij de AKO-Literatuurprijs voor zijn roman De hydrograaf, waarin hij de geschiedenis vertelt van de hydrograaf Franz von Karsch, die in het voorjaar van 1913 scheep gaat in Hamburg om de diepten van de zee te peilen. De wetenschappelijke doelstelling van zijn onderneming kan echter niet verhullen dat zijn leven in een impasse is geraakt. Via diverse verwikkelingen komt de hoofdpersoon uiteindelijk tot een beter inzicht in zijn eigen leven.

Bibliografie