Boek
Nederlands
Autobiografie van de Weense vrouw (1879-1964), die achtereenvolgens getrouwd was met de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel.
Titel
Mijn leven
Auteur
Alma Mahler 1879-1964
Vertaler
Willem Van Toorn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mein Leben
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016 | Andere uitgaves
451 p., [20] p. pl.
ISBN
9789029529839 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In deze herinneringen kijkt Alma Mahler (1879-1964), dochter van de Weense landschapsschilder Schindler, en vrouw en minnares van een aantal bekende kunstenaars, terug op haar leven. Zij stond midden in het culturele leven in Wenen en leerde daar de componist Mahler kennen, met wie zij in 1902 trouwde. Na zijn dood had zij enkele jaren een verhouding met de schilder Oskar Kokoschka, en met de architect Walter Gropius, die in 1915 haar tweede man werd. Zijn plaats werd echter al gauw ingenomen door de schrijver Franz Werfel, met wie zij in 1929 trouwde. Deze levendige, maar niet altijd openhartige, herinneringen geven een goed beeld van het culturele klimaat in Wenen vóór de Tweede Wereldoorlog, en een enigszins bijgesteld beeld van Alma Mahler en haar leven.

Over Alma Mahler

Alma Maria Schindler (Wenen, 31 augustus 1879 - New York, 11 december 1964), bekend geworden als Alma Mahler-Werfel, was een Oostenrijkse componist die later de Amerikaanse nationaliteit verkreeg. Zij had affaires met enkele bekende kunstenaars en was getrouwd met achtereenvolgens de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius en de schrijver Franz Werfel.

Levensloop

Alma Mahler groeide op in een bevoorrecht milieu als dochter van de landschapsschilder Emil Jakob Schindler en de zangeres Anna Sofie von Bergen. Ze was tevens de stiefdochter van de Sezession-schilder Carl Moll, met wie haar moeder al een verhouding had tijdens haar huwelijk met Schindler. De tweede dochter Margarethe Julie kwam voort uit een kortstondige relatie met een zekere Julius Victor Berger. Schindler heeft deze dochter wel erkend. Een van de vrienden van Schindler was de bekende schilder Gustav Klimt. Als jonge vrouw had Alma kortstondige …Lees verder op Wikipedia

Suggesties