The hill we climb : an inaugural poem

Amanda Gorman (auteur), Oprah Winfrey (inleider)

The hill we climb : an inaugural poem

Publicatie met het gedicht 'The Hill we climb' dat Amanda Gorman schreef en voordroeg bij de inauguratie van Joe Biden.
Titel
The hill we climb : an inaugural poem
Auteur
Amanda Gorman
Inleider
Oprah Winfrey
Taal
Engels
Uitgever
London: Chatto & Windus, 2021 | Andere uitgaven
27 p.
ISBN
9781784744601 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

'We, the successors of a country and a time / Where a skinny Black girl / Descended from slaves and raised by a / single mother / Can dream of becoming president / Only to find herself reciting for one.' De inauguratie van de zesenveertigste Amerikaanse president, Joe Biden, op 20 januari 2021 was ook de dag dat de wereld kennis maakte met Amanda Gorman (1998). Zij declameerde haar gedicht 'The Hill We Climb' en maakte bij velen grote indruk. Het was hoog tijd voor een nieuw geluid. Als politieke speech heeft de welbekende voordracht van de veelbekroonde jonge Gorman een nut gehad, de literaire waarde is echter minder. Het gedicht voelt aan als een samenraapsel van holle frasen, een pamflet met clichés, wellicht door de jeugdigheid van de auteur. Als ‘spoken word’ op een unieke dag behoudt de tekst zijn waarde. In een passend vormgegeven (gebonden) boekje staat de voordracht van 29 bladzijden genoteerd, als tijdsdocument in de Amerikaanse geschiedenis. Met voorwoord van Oprah Winfrey…Lees verder

Over Amanda Gorman

Amanda Gorman (Los Angeles, 7 maart 1998) is een Amerikaans dichter.

Biografie

Amanda Gorman groeide op in Los Angeles in een katholiek gezin. Ze werd samen met haar tweelingzus door haar moeder opgevoed. Tot haar puberteit had ze last van een spraakgebrek. In haar jeugd las ze het werk van de dichter Toni Morrison en wilde ze schrijfster worden. Op haar zestiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel The One for Whom Food Is Not Enough. Ze deed met haar gedichten mee aan lokale wedstrijden en werd tot Youth Poet Laureate of Los Angeles uitgeroepen in 2014. Drie jaar later werd ze de allereerste National Youth Poet Laureate. Ze studeerde sociologie aan de Harvard-universiteit.

Ze kreeg in 2021 wereldwijd bekendheid door de voordracht van haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

Na het optreden bij de presidentiële inauguratie tekende Gorman een contract als model bij…Lees verder op Wikipedia