Boek
Meertalig
Publicatie met het gedicht 'The Hill we climb' dat Amanda Gorman schreef en voordroeg bij de inauguratie van Joe Biden.
Titel
The hill we climb
Auteur
Amanda Gorman
Inleider
Oprah Winfrey
Vertaler
Zaire Krieger
Taal
Meertalig, Engels, Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The hill we climb
Editie
Exclusieve tweetalige editie Engels-Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
49 p.
ISBN
9789029094696 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De vertaling van het opzienbarende gedicht van Amanda Gorman (1998), dat zij voordroeg bij de inauguratie van president Biden. Daarin reflecteert zij over de idee van de V.S. als smeltkroes, tot nu toe onvoltooid. Er moet nog veel gebeuren, maar er is hoop. Zij deed dat in het idioom van 'spoken word', waarin metrum, ritme, taalgebruik en rijm (klassieke poetische middelen) centraal staan. Na wat controverse over de keuze van de vertaler is het gedicht nu vertaald door een Nederlandse spoken word artieste van kleur. In haar vertaling maakt ze eigenzinnige keuzes, goed te zien in deze tweetalige editie. Van het oorspronkelijke ritme gaat wel wat verloren, maar boodschap en betekenis blijven helder. Hardop lezen draagt bij aan de kracht van de tekst. Er zal veel belangstelling voor zijn, ook van jongeren. Belangwekkende vertaling van het inauguratiegedicht. Mooie, verzorgde uitgave met dezelfde titel als de oorspronkelijk Engelse uitgave*, met goed leesbare letter. Voor volwassenen en j…Lees verder

De heuvel die een berg werd

Zaïre Krieger vindt fraaie oplossingen, en maakt soms meer omwegen dan nodig.

Hoe vaak ik het filmpje na 20 januari heb afgespeeld, zou ik niet meer weten. Wel dat me iedere keer dat ik keek, iets nieuws opviel. Hoe haar woorden zich als een ferm opgestoken vuist voegden in de Black Lives Matter-beweging, hoe het bijna-failliet van de Amerikaanse democratie de motor moest zijn geweest die de zinnen had laten stromen. Hoe haar sprookjesgele jas leek te staan voor 'the dawn', die met het aantreden van nieuwe president was aangebroken. En dat haar boodschap van hoop en verbinding ook gedragen werd door haar stem, door de stiltes die ze tussen de woorden liet vallen, door haar handgebaren, haar blik.

Het was de naam van Amanda Gorman die daags na de inauguratie van Joe Biden als 46ste president van Amerika op ieders lippen lag. Spoken word had de wereld betoverd.

Sinds een ruime week is The Hill We Climb ook in het Nederlands verkrijgbaar. Dat die vertaling er niet zonder slag of stoot kwam - hoe haaks stond alle gekrakeel niet op Gormans 'we close…Lees verder

Over Amanda Gorman

Amanda Gorman (Los Angeles, 7 maart 1998) is een Amerikaans dichter.

Biografie

Amanda Gorman groeide op in Los Angeles. Ze werd samen met haar tweelingzus door haar moeder opgevoed. Tot haar puberteit had ze last van een spraakgebrek. In haar jeugd las ze het werk van de dichter Toni Morrison en wilde ze schrijfster worden. Op haar zestiende publiceerde ze haar eerste dichtbundel The One for Whom Food Is Not Enough. Ze deed met haar gedichten mee aan lokale wedstrijden en werd tot Youth Poet Laureate of Los Angeles uitgeroepen in 2014. Drie jaar later werd ze de allereerste National Youth Poet Laureate. Ze studeerde sociologie aan de Harvard-universiteit.

Ze kreeg in 2021 wereldwijd bekendheid door de voordracht van haar gedicht The Hill We Climb tijdens de inauguratie van president Joe Biden.

Na het optreden bij de presidentiële inauguratie tekende Gorman een contract als model bij IMG Models.

Lees verder op Wikipedia