Boek
Nederlands
De reddingsboei bij poëtische nood.

Dit rijmwoordenboek is al velen behulpzaam geweest wanneer de dichterlijke ader even verstopt raakte. Niet alleen beroemdheden als André Hazes, maar menig gelegenheidsdichter, liedschrijver en poëet heeft er al uit geput.
Zoek alfabetisch de rijmklank die u nodig heeft en daaronder vindt u de rijmwoorden, handig geordend naar het aantal lettergre
Titel
Rijmwoordenboek
Auteur
A.M.C. Ballot-Schim van der Loeff
Taal
Nederlands
Editie
24
Uitgever
Antwerpen: Het Spectrum, 2011 | Andere uitgaven
275 p.
ISBN
9789049107437 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 831 (SISO) Woordenboeken (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het aloude rijmwoordenboek van Ballot-Schim van der Loeff. De woorden zijn alfabetisch gerangschikt op rijmuitgang, waarvan in de inleiding uitgelegd wordt hoe men die vast kan stellen. Het geheel van rijmuitgang, rijmwoorden (eerst de een- dan de tweelettergrepige etc.) en verwijzingen heet een rijmartikel. Bij de rijmwoorden is ook gelet op de klemtoon: 'achtbaan' rijmt immers niet zuiver op 'misdaan'. De behandeling van de rijmuitgang 'ing' is echter beneden de maat: zo zou 'carpooling' rijmen op 'afleiding' of, erger nog, 'zegelring'! Na vlijtig doorvlooien van het hele betreffende rijmartikel komt men wel tot correcte rijmparen als afkoeling/afspoeling. Voor de niet veeleisende maker van sinterklaas- en gelegenheidsgedichten is dit boek wel geschikt, maar veel beter blijft het 'Nederlands rijmwoordenboek' van Jaap Bakker. Vanaf de veertiende druk in de nieuwe spelling. Sinds de veertiende (uitgebreide) druk uit 1997 ongewijzigd herdrukt. Kleine druk.