Een jongeman wordt als diplomaat naar Congo gestuurd, waar de koers van zijn leven voorgoed zal veranderen.
Titel
Bloedlijn
Auteur
Amélie Nothomb
Vertaler
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Premier sang
Uitgever
Haarlem: Xander, 2022
171 p.
ISBN
9789401617291 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geen papkindje

Amélie Nothomb duikt in haar nieuwe roman in het veelbewogen leven van haar vader. Het levert een van haar betere boeken op, dat voor de verandering niet als een nachtkaars uitgaat.

Precies 30 jaar geleden verblufte Amélie Nothomb, toen 26, het Franse literaire wereldje met haar debuutroman Hygiène de l'assassin (Hygiëne van de moordenaar, 1995) over een ouwe, dikke, misantrope schrijver die zich twee maanden voor zijn dood voor het eerst laat interviewen. Van het ene op het andere moment kon niemand meer om de Belgische heen. Ze schoof aan bij talkshows en is met haar zwarte kleding, witte gelaat en rode lippen zeer mediageniek. Schijnbaar zonder schroom vertelt ze charmant en in keurige volzinnen over haar werk en haar leven alsof ze nooit anders heeft gedaan.

Sindsdien levert ze elk jaar een nieuwe roman in bij haar uitgever. Haar werk is naar vele talen vertaald, er zijn toneelstukken en films van gemaakt en Hygiène de l'assassin was zelfs de inspiratie voor een opera. Nothomb volgt een spartaans schrijfregime: elke ochtend om 4 uur begint ze met een halve liter sterke zwarte thee die haar in de juiste geestesgesteldheid br…Lees verder

Een roman over familie en opgroeien. Nothomb vertelt het verhaal van een jongen — gebaseerd op haar vader — die afwisselend opgroeit tussen weelde (de rijke familie van zijn moeder) en vergane glorie (het vervallen familiekasteel van zijn vader). Hij vertrekt als diplomaat naar Congo waar de loop van zijn leven zal veranderen. Op prettige toon en met humor geschreven. Amélie Nothomb (Etterbeek, 1967) is een internationaal bekende Belgische (scenario)schrijver. Ze schreef meer dan dertig boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Grand prix Jean-Giono, de Jean Giono Jury award en de Prix Alain-Fournier.

Over Amélie Nothomb

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia