Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De misdaad van graaf Neville

Amélie Nothomb (auteur), Marijke Arijs (vertaler)
Een berooide edelman dreigt op een tuinfeest, georganiseerd voor zijn dochter, een moord te plegen.
Onderwerp
Adel, Moorden
Titel
De misdaad van graaf Neville
Auteur
Amélie Nothomb
Vertaler
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le crime du comte Neville
Uitgever
Amsterdam: Xander, 2016 | Andere uitgaven
111 p.
ISBN
9789401605328 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Noblesse oblige

Amélie Nothomb heeft weer een boekje klaar. Deze keer keert ze terug naar haar geboorteland België, met een kindermoord in de adel. 

In Groot-Brittannië zijn blauw bloed en literatuur nauw verweven. Hele bibliotheken kan je vullen met de Engelse obsessie voor lords, ladies, salons vol vergane glorie en tea parties op de gazons van eerbiedwaardige landhuizen. Evelyn Waugh, Jane Austen en Oscar Wilde wisten er wel raad mee.

In België liep het niet zo'n vaart. Boeren en burgers trokken onze schrijvers meer aan dan blauw bloed. Misschien is de adel hier te kleurloos of te katholiek. Misschien leeft hij volgens het motto 'Pour vivre heureux, vivons cachés'. Veilig verscholen achter slotgrachten en alarmsystemen is het leven zoveel aangenamer.

Toch hebben we alvast één schrijfster met blauw bloed die het niet erg vindt in de kijker te lopen. Amélie Nothomb (49) is jonkvrouw van geboorte en sinds 2015 barones bij gratie van haar literaire verwezenlijkingen. Zoveel noblesse, daar moest een roman van komen. En al helemaal als je gewoontegetrouw één roman per jaa…Lees verder

Geborgen als hij is in de adellijke levensstijl, het van generatie op generatie doorgegeven keurslijf van eer en plicht, regelt graaf Henri Neville zijn bestaan met flair en fleur, zoals de Frans-Belgische schrijfster (1967), gevoed vanuit haar eigen aristocratische genen, met milde ironie invult. Maar de tijden veranderen, en snel! De jaarlijkse garden-party eist zijn aandacht op, maar wegens financiële problemen is hij ook gedwongen het voorouderlijk kasteel te verkopen, maakt hij zich zorgen over de matheid van zijn jongste dochter Sérieuse en worstelt hij met de voorspelling van een waarzegster dat hij op de party een moord zal plegen. Slapeloze nachten zijn het gevolg. Met verve en vernuft weet Nothomb al deze verhaallijnen te vervlechten, de ethische discussies tussen vader en dochter te laten uitmonden in zwart perspectief om dan toch nog een magische draai te vinden en al dat fatalisme kluchtig om te toveren tot een paradijselijke toekomst. Zo speelt deze inkijk in de schijn e…Lees verder

Over Amélie Nothomb

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia