Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een vorm van leven : roman

Amélie Nothomb (auteur), Daan Pieters (vertaler)
Een schrijfster raakt in een briefwisseling met een Amerikaanse soldaat in Irak die zich uit protest tegen de oorlog volvreet.
Titel
Een vorm van leven : roman
Auteur
Amélie Nothomb
Vertaler
Daan Pieters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Une forme de vie
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2010
174 p.
ISBN
9789085422518 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Leuk verzonnen natuurlijk, die correspondentie tussen de bekende schrijfster (1967) en haar sinds maart 2003 in Irak gelegerde trouwe lezer Melvin Mapple, die zich getraumatiseerd overgeeft aan vraatzucht. Inmiddels, begin 2009, is hij uitgedijd tot 180 kilo, een vleesberg maat XXXXL, die hij liefdevol koestert als "Sheherazade", zijn oeuvre. Zeker, voorspelbaarheid troef, waar het tijdsgewricht, de situatie ter plekke en de soldateske lijdensweg voorop staan. Zoals altijd puntig geformuleerd en invoelend dan wel karikaturaal toegelicht, dat wel. Maar waar de roman echt raakt, is waar Nothomb boven het concrete gewoel uit de existentiële problematiek van de verhouding tot de ander uitdiept, zichzelf in de weegschaal legt, haar literaire reikwijdte peilt. Het genante resultaat van haar brieven is wel dat Melvin, "zwaarlijvige amoebe", de suggestie begerig lijkt op te volgen van geëngageerde bodyart als vluchtweg, het lichamelijke kunstproject als politiek statement. Waarna het valluik …Lees verder

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia

Suggesties