Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gods ingewanden

Amélie Nothomb (auteur)
Een peuter voelt zich een god in het diepst van haar gedachten maar groeit als driejarige op met de nodige ontnuchteringen.
Titel
Gods ingewanden
Auteur
Amélie Nothomb
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Metaphysique des tubes
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2001
138 p.
ISBN
90-7668-209-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Autobiografische roman van de Frans-Belgische schrijfster (1967) over haar eerste drie levensjaren. Die brengt zij vegeterend in bed door, tot ze van tactiek verandert, haar ouders (een Belgisch diplomatenechtpaar in Japan) tot wanhoop drijft en pas door oma met chocola tot de geneugten van het leven bekeerd wordt. De toon is gezet: opdringerig leuk. De kinderlijke beleving van de wereld is al vaak beschreven, maar hier is sprake van een wel heel bijzondere kleuter. Zij waant zich een god in het diepst van haar gedachten en wil alles naar haar hand zetten. Wat ook wonderwel lukt, hoewel in het hier beschreven halfjaar, tot haar derde verjaardag, zich allengs meer ontnuchterende beperkingen gaan voordoen. De quasi-diepzinnige entree: een verhandeling met theologische connotaties over het doorstroomprincipe van de buis, zet zich gelukkig niet te nadrukkelijk voort en de aandacht kan zich vervolgens ontspannen richten op de belevenissen van het goddelijke meisje, haar ouders, broer, zus …Lees verder

Over Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door ΛΦΠ

Amélie Nothomb, schrijversnaam van jonkvrouw Fabienne Claire Nothomb (Etterbeek, 9 juli 1966), is een Franstalig Belgisch schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt.

Biografie

Doordat haar vader, Patrick Nothomb (1936-2020), diplomaat was, bracht Nothomb haar jeugd achtereenvolgens door in Japan, China, de Verenigde Staten, Laos, Myanmar en Bangladesh. Toen zij op 17-jarige leeftijd in België kwam wonen, voor het beëindigen van de middelbare school en voor haar studie Romaanse filologie aan de Université libre de Bruxelles, voelde ze zich eenzaam en onbegrepen. Om de eenzaamheid te verdrijven, begon ze te schrijven.

Na haar universiteitsdiploma te hebben behaald, keerde Nothomb terug naar Tokio, waar ze tolk Japans wilde worden. Ze ging bij een grote Japanse onderneming werken, wat geen succes werd. De onaangename en bizarre ervaringen die ze in haar baan opdeed, schreef ze van zich af …Lees verder op Wikipedia