Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De geograaf van de paus : Leo Africanus

Ook verschenen als Leo Africanus : galeislaaf, geleerde en wereldreiziger in de renaissancetijd

Amin Maalouf (auteur)
+1
De geograaf van de paus : Leo Africanus
×
De geograaf van de paus : Leo Africanus De geograaf van de paus : Leo Africanus

De geograaf van de paus : Leo Africanus

Ook verschenen als Leo Africanus : galeislaaf, geleerde en wereldreiziger in de renaissancetijd

In de reeks:
Gefingeerde autobiografie- gebaseerd op ware gebeurtenissen- van een Spaanse geograaf die in de 16e eeuw steeds aanwezig is in steden als Rome, Constantinopel en Mekka op historische momenten.
Titel
De geograaf van de paus : Leo Africanus
Ook verschenen als
Leo Africanus : galeislaaf, geleerde en wereldreiziger in de renaissancetijd
Auteur
Amin Maalouf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Leon l'Africain
Uitgever
Breda: De Geus, 2006 | Andere uitgaves
474 p.
ISBN
90-445-0895-4 9789044508956

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een wonderbaarlijk mooi boek, waarvan niet is vast te stellen waar de grens ligt tussen de historische roman en de narratieve geschiedenis. Hoofdfiguur is de tijdens zijn leven al beroemde mohammedaanse reiziger en geleerde Leo Africanus, op de grens van middeleeuwen en renaissance. In zijn jeugd wordt hij verdreven uit Granada in de laatste fase van de christelijke herovering van Spanje. In Marokko groeit hij op. Hij reist door Afrika, naar Caïro, Mekka en Istanbul. Hij wordt gunsteling van de Paus, beschrijft zijn reizen en keert terug naar Marokko. De verschillende godsdiensten, levenswijzen en culturen, de verdraagzaamheid en de intolerantie, worden prachtig en wetenschappelijk verantwoord getekend in deze "auto-biografie". Vlot geschreven, ontroerend, modern, en toch zo heel apart mohammedaans en 15e-eeuws. Ongewijzigde pocketeditie, kleine druk.

Over Amin Maalouf

Amin Maalouf (Arabisch: أمين معلوف ['amīn maʕlūf]) (Beiroet, 25 februari 1949) is een Frans-Libanees schrijver en voormalig journalist.

Biografie

Afkomst en opleiding

Malouf is geboren in Beiroet, brengt zijn eerste levensjaren door in Egypte en groeide op in Libanon. Zijn vader was een bekend journalist en ook dichter en schilder. Hij stamde uit een in de 19de eeuw tot het protestantse presbyterianisme bekeerde familie. Zijn moeder komt uit een Franstalige maronitische familie met wortels in Istanboel.

Amin gaat naar een Franstalige jezuïetenschool, het Notre-Dame de Jamhour college (zijn drie zussen gingen naar de nonnenschool van Besançon). Hij studeerde sociologie en economie aan de katholieke Université Saint-Joseph en ontmoet aldaar Andrée met wie hij in 1971 trouwde. Hij ging werken als journalist.

Loopbaan in FrankrijkLees verder op Wikipedia