Boek
Nederlands

Schipbreuk der beschavingen

Amin Maalouf (auteur), Hans E. van Riemsdijk (vertaler)
Politiek-historische analyse door de Frans-Libanese schrijver (1949) van het teloor gaan van de internationale, wereldwijde solidariteit.
Titel
Schipbreuk der beschavingen
Auteur
Amin Maalouf
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le naufrage des civilisations
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2020
271 p.
ISBN
9789002269226 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Somberen op een zinkend schip

Aan doemdenkers en onheilsprofeten de jongste tijd geen gebrek. Ook niet in Amin Maaloufs Schipbreuk der beschavingen.

De Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf, die in de jaren 80 doorbrak met Rovers, christenhonden, vrouwenschenners, is er met de jaren niet vrolijker op geworden. Ruim twintig jaar geleden maakte hij zich al zorgen over de opkomst van Moorddadige identiteiten (1998). In De ontregeling van de wereld (2009) spitste hij zich toe op de conflicten die daaruit voortvloeien en in zijn jongste essay voorspelt hij niets minder dan de ondergang van de beschaafde wereld. Volgens hem is de mensheid op drift en stevenen we onafwendbaar op een schipbreuk af. Als zelfs deze onvermoeibare bruggenbouwer tussen de Arabische en westerse wereld de moed laat zakken, dan zitten we flink in de puree.

'Vanaf mijn geboortegrond is de duisternis zich over de aarde gaan verspreiden', schrijft de auteur, die Libanon in 1976 verruilde voor Frankrijk. De Levant, ooit een kruispunt van culturen, ging ten onder en sleepte de rest van de mensheid met zich mee. De neergang werd volgens hem ingezet met de Zes…Lees verder

Maalouf (1949) is een Frans-Libanese journalist en schrijver van historische werken en romans. Hij is lid van de Academie Française en ontving een eredoctoraat van de Universiteit van Leuven. Enkele werken van hem zijn reeds eerder in het Nederlands vertaald. Aan het begin van de vorige eeuw woonden joden, christenen en islamieten min of meer vredig in het Midden-Oosten. Die situatie is nu drastisch anders. In de eerste twee hoofdstukken beschrijft Maalouf op meeslepende wijze wat er fout ging. In de volgende twee hoofdstukken trekt hij zijn verhaal naar wereldniveau. Voor hem is met name 1979 van groot belang: de overwinning van het conservatisme (Iran, Thatcher enzovoort). In het vierde hoofdstuk voegt hij aan zijn analyse van het teloor gaan van de beschavingen het identiteitsdenken toe. Dit laatste, gebaseerd op een wij/zij-denken, zorgt voor versplintering van de samenhang van de verschillende volkeren. Alles bij elkaar schetst hij een somber beeld en vreest dat Orwell gelijk kri…Lees verder

Over Amin Maalouf

Amin Maalouf (Arabisch: أمين معلوف ['amīn maʕlūf]) (Beiroet, 25 februari 1949) is een Frans-Libanees schrijver en voormalig journalist.

Biografie

Afkomst en opleiding

Malouf is geboren in Beiroet, brengt zijn eerste levensjaren door in Egypte en groeide op in Libanon. Zijn vader was een bekend journalist en ook dichter en schilder. Hij stamde uit een in de 19de eeuw tot het protestantse presbyterianisme bekeerde familie. Zijn moeder komt uit een Franstalige maronitische familie met wortels in Istanboel.

Amin gaat naar een Franstalige jezuïetenschool, het Notre-Dame de Jamhour college (zijn drie zussen gingen naar de nonnenschool van Besançon). Hij studeerde sociologie en economie aan de katholieke Université Saint-Joseph en ontmoet aldaar Andrée met wie hij in 1971 trouwde. Hij ging werken als journalist.

Loopbaan in FrankrijkLees verder op Wikipedia