Boek
Nederlands

Schipbreuk der beschavingen

Amin Maalouf (auteur), Hans E. van Riemsdijk (vertaler)
Al meer dan een halve eeuw reist Amin Maalouf de wereld rond en geeft hij zijn ogen de kost. Hij groeide op in de wereldse en welvarende steden Beiroet en Caïro, en zag hoe die steeds meer in de greep kwamen van religieuze radicalisering, nationalisme en geweld. Hij was in Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog, en in Teheran toen de Islamitische Republiek werd uitgeroepen. Vandaag staan we, vr
Titel
Schipbreuk der beschavingen
Auteur
Amin Maalouf
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le naufrage des civilisations
Uitgever
Antwerpen: Davidsfonds Uitgeverij, 2020
271 p.
ISBN
9789002269226 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Somberen op een zinkend schip

Aan doemdenkers en onheilsprofeten de jongste tijd geen gebrek. Ook niet in Amin Maaloufs Schipbreuk der beschavingen.

De Frans-Libanese schrijver Amin Maalouf, die in de jaren 80 doorbrak met Rovers, christenhonden, vrouwenschenners, is er met de jaren niet vrolijker op geworden. Ruim twintig jaar geleden maakte hij zich al zorgen over de opkomst van Moorddadige identiteiten (1998). In De ontregeling van de wereld (2009) spitste hij zich toe op de conflicten die daaruit voortvloeien en in zijn jongste essay voorspelt hij niets minder dan de ondergang van de beschaafde wereld. Volgens hem is de mensheid op drift en stevenen we onafwendbaar op een schipbreuk af. Als zelfs deze onvermoeibare bruggenbouwer tussen de Arabische en westerse wereld de moed laat zakken, dan zitten we flink in de puree.

'Vanaf mijn geboortegrond is de duisternis zich over de aarde gaan verspreiden', schrijft de auteur, die Libanon in 1976 verruilde voor Frankrijk. De Levant, ooit een kruispunt van culturen, ging ten onder en sleepte de rest van de mensheid met zich mee. De neergang werd volgens hem ingezet met de Zes…Lees verder

Over Amin Maalouf

Amin Maalouf (Arabisch: أمين معلوف ['amīn maʕlūf]) (Beiroet, 25 februari 1949) is een Frans-Libanees schrijver en voormalig journalist.

Biografie

Afkomst en opleiding

Malouf is geboren in Beiroet, brengt zijn eerste levensjaren door in Egypte en groeide op in Libanon. Zijn vader was een bekend journalist en ook dichter en schilder. Hij stamde uit een in de 19de eeuw tot het protestantse presbyterianisme bekeerde familie. Zijn moeder komt uit een Franstalige maronitische familie met wortels in Istanboel.

Amin gaat naar een Franstalige jezuïetenschool, het Notre-Dame de Jamhour college (zijn drie zussen gingen naar de nonnenschool van Besançon). Hij studeerde sociologie en economie aan de katholieke Université Saint-Joseph en ontmoet aldaar Andrée met wie hij in 1971 trouwde. Hij ging werken als journalist.

Loopbaan in FrankrijkLees verder op Wikipedia

Suggesties