Boek
Nederlands

Maanschaduw : roman

Aminatta Forna (auteur)
+1
Maanschaduw : roman
×
Maanschaduw : roman Maanschaduw : roman

Maanschaduw : roman

Via de verhalen van vier vrouwen wordt het leven beschreven van vier generaties van een grote polygamische familie in Sierra Leone tegen de achtergrond van de roerige geschiedenis en sterk veranderende cultuur in de 20e eeuw.
Onderwerp
Sierra Leone, Vrouwen
Titel
Maanschaduw : roman
Auteur
Aminatta Forna
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ancestor stones
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2006
411 p.
ISBN
90-290-7759-X 9789029077590

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Recente romans over Afrika als Aminatta Forna's Ancestor stones (vert. Maanschaduw), Chimamanda Ngozi Adichies Half a yellow sun (vert. Een halve gele zon) en Uzodinma Iweala's Beasts of no nation (vert. In de huid van het beest) werden bij uitgever of pers gelanceerd als 'Great African Novels'. Toevallig allemaal West-Afrikaanse romans, hoewel Aminatta Forna, te gast op Het Andere Boek te Antwerpen, zich niet meteen als een Afrikaanse schrijver ziet. Bestaat er zoiets als de Great African Novel en wat bepaalt de identiteit van een Afrikaanse schrijver?Variaties in identiteitOm te beginnen: wat is het belang van de West-Afrikaanse literatuur vergeleken bij de rest van het continent? In 2002 lanceerde de Zimbabwe International Book Fair een lijst met 'Africa's 100 Best Books of the 20th Century', oorspronkelijk verschenen in verschillende koloniale en inheemse talen. Je zou denken dat hier iets van de krachtverhoudingen binnen de Afrikaanse literatuur zi…Lees verder
De auteur van deze familieroman is geboren in Sierra Leone en woont met haar gezin in Londen. Tijdens gesprekken in haar moederland hoort zij de levensverhalen van vier oude tantes. Deze zijn gebundeld in dit boek: hun ervaringen als kinderen in een traditionele samenleving, hun huwelijksrelaties, hun ervaringen met de moderne tijd, hun belevenissen tijdens de recente burgeroorlog. De structuur van dit boek is niet helder, omdat de vier levensverhalen door elkaar gepresenteerd worden, ieder in de ik-persoon. Omdat de vertelling breedsprakig en detaillistisch is, maar ook met een sterke verbeeldingskracht en dichterlijk, kan de lezer de draad soms kwijtraken. Wie de tijd en rust neemt om zich in de roman te verdiepen, vindt er een diepe menselijkheid en rijkdom aan emoties vanuit een Afrikaans perspectief. Vrij kleine druk.

Over Aminatta Forna

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jürgen Matern

Aminatta Forna (geboren in Glasgow in 1964) is een Britse schrijfster.

Aminatta Forna werd eerst bekend als documentairemaakster en reporter voor de BBC. Ze werkte er in de domeinen kunst en politiek. Ook met haar Afrika-documentaires verwierf ze bekendheid. Vanaf 2003 schrijft ze boeken. Haar eerste boek (The Devil that Danced on the Water, memoires) werd al meteen erg goed onthaald, en later werd ze een erg succesvol auteur.

Levensloop

Aminatta Forna werd geboren in 1964, in Glasgow, Schotland. Haar vader, Mohamed Forna, was afkomstig van Sierra Leone. Haar moeder, Maureen Christison, is Schotse. Toen Forna zes maanden was verhuisde de familie naar Sierra Leone, waar Mohamed Forna als dokter werkte. Later geraakte hij actief in de politiek. Hij werd lid van de regering, maar trok zich later weer terug na gewezen te hebben op de toename aan politiek geweld en corruptie. Tussen 1970 en 1973 zat hij in de gevangen…Lees verder op Wikipedia