Boek
Nederlands

De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël

Amos Oz (auteur)
+1
De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël
×
De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël

De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël

Amos Oz (auteur)
Lezing door de Israëlische auteur over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, waarin hij pleit voor een tweestatenoplossing.
Titel
De laatste lezing : hoe het verder moet met Israël
Auteur
Amos Oz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hebreeuws
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020
59 p.
ISBN
9789403186405 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Israël 945.7 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In juni 2018 gaf de bekende Israëlische auteur Amos Oz (4 mei 1939-28 december 2018) zijn laatste lezing aan de universiteit van Tel Aviv, waarin hij zijn ideeën over het conflict tussen Israël en de Palestijnen nog eenmaal op aansprekende wijze ontvouwt. Hij is altijd een voorstander van een tweestatenoplossing geweest, maar beseft goed dat het voor de betrokkenen geen gemakkelijke weg zal zijn om deze te realiseren. Hij staat stil bij een verschijnsel dat hij 'reconstritis' noemt, de ziekte om het verleden te willen reconstrueren in het heden. Als voorbeeld noemt hij een Palestijn die wil terugkeren naar het huis van zijn familie in Lifta. Hij was er zelf nooit geweest, Amos Oz wel. Maar het is onmogelijk om het leven van vroeger te 'reconstrueren'. De tijden zijn veranderd. Het zionisme loopt ook gevaar aan 'reconstritis' te gaan lijden wanneer men droomt over het herstel van het Bijbelse Israël. Boeiende lezing, uitstekend vertaald door Hilde Pach en door haar van aantekeningen vo…Lees verder

Over Amos Oz

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Amos Oz, geboren als Amos Klausner, (Jeruzalem, 4 mei 1939 – Tel Aviv, 28 december 2018) was een Israëlisch schrijver, journalist, essayist en intellectueel.

Biografie

Amos Oz werd in 1939 als Amos Klausner geboren in Jeruzalem en woonde als enig kind met zijn literair geïnteresseerde, meertalige ouders in een kleine woning in Kerem Avraham, een joodse wijk buiten de oude stad. Zijn ouders waren in de jaren '30 naar het Britse Mandaatgebied Palestina geëmigreerd vanuit Litouwen en het huidige Oekraïne en ontkwamen zo aan de holocaust.

Op zijn veertiende, twee jaar na de zelfmoord van zijn zwaar depressieve moeder, verliet de jonge Klausner het ouderlijk huis en vestigde zich in de sinds 1905 bestaande kibboets Hulda in het midden van Israël. Alhoewel zijn ouders rechtse, niet-religieuze Zionisten waren en een broer van zijn grootvader zelfs presidentskandidaat was tegen de socialist Chaim Weizm…Lees verder op Wikipedia