Boek
Nederlands

De angst van Montalbano

Andrea Camilleri (auteur)
+1
De angst van Montalbano
×
De angst van Montalbano De angst van Montalbano

De angst van Montalbano

In de reeks:
Verhalen waarin de eigenzinnige Sicilaanse politiecommissaris Montalbano centraal staat.
Titel
De angst van Montalbano
Auteur
Andrea Camilleri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La paura di Montalbano
Uitgever
Amsterdam: Serena Libri, 2007
298 p.
ISBN
9789076270371

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De ruim tachtigjarige Siciliaanse auteur heeft al meer politieromans met commissaris Montalbano geschreven, en ook in deze bundeling van drie verhalen en drie minithrillers staat de mopperende lekkerbek, die hiërarchie en bureaucratie aan zijn laars lapt, centraal. In het titelverhaal graaft hij grondig in een oude zaak met alsnog een verrassende uitkomst. Een inbraak krijgt een vreemde wending en in de laatste klus van een collega zijn iets te veel ongelukken om Montalbano rustig te laten slapen. De korte bijdragen zijn meer impressies van vreemde ervaringen dan staaltjes van opmerkelijk speurwerk. De bondige misdaadverhalen zijn indringend beeldend geschreven en worden bevolkt met kleurrijke personages (onder meer een wel erg krom sprekende collega), spannend en met veel oog voor detail en ambiance. Door de beperkte omvang werken de vele eetscènes en de nachtelijke telefoontjes met de geliefde echter wat repetitief. Vrij kleine druk.

Over Andrea Camilleri

CC BY 3.0 - Foto van/door [[Marco Tambara [thambar] cc-by-3.0]]

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia

Suggesties