Daisy
Nederlands

De Siciliaanse opera

Andrea Camilleri (auteur)
In de nieuwe schouwburg van een Siciliaans stadje breekt in 1870 brand uit tijdens de openingsvoorstelling; een voorstelling waartegen veel weerstand bestond zodat al spoedig het vermoeden ontstaat dat de brand is aangestoken.
Titel
De Siciliaanse opera
Auteur
Andrea Camilleri
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il birraio di Preston
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Speelduur
7:49:00
Aantekening
Geconverteerd boek

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 1870 wordt in het Siciliaanse stadje Vigàta een schouwburg geopend. Tijdens de openingsvoorstelling, een obscure opera, breekt er brand uit. Pogingen om te blussen hebben geen succes en er komen drie mensen om. Oorzaak: brandstichting. De bevolking was tegen de schouwburg, de opera was hen opgedrongen door een prefect van buiten, schimmige plaatselijke politiek met maffia-achtige praktijken speelt een belangrijke rol. De schrijver weet deze ingrediënten te vermengen tot een kostelijk humoristische roman. De types zijn herkenbaar, alle cliché’s die over Sicilië bestaan worden genadeloos maar tegelijkertijd zacht ironisch voor het voetlicht gebracht. De roman herbergt vele slapstickelementen, maar wordt nooit goedkoop. Wat betreft het neerzetten van types en het creëren van krankzinnige situaties kan men aan Dickens met een zuidelijk tintje denken. Alleen wat de structuur van het werk betreft is deze schrijver de Engelsman de baas. Hij heeft o.a. met fijngevoelig inzicht het eerste h…Lees verder

Over Andrea Camilleri

CC BY 2.0 - Foto van/door TeatroGe, derivate from a work by Associazione Amici di Piero Chiara

Andrea Calogero Camilleri (Porto Empedocle, 6 september 1925 – Rome, 17 juli 2019) was een Italiaans schrijver. Zijn detectiveromans over inspecteur Montalbano zijn in meerdere talen vertaald en vormen de basis van een televisieserie.

Levensloop

In 1944 begon Camilleri met een studie literatuur, die hij overigens niet afmaakte, en begon gedichten en korte verhalen te publiceren. In 1945 won hij daarvoor de "Premio St Vincent". Ook werd hij lid van de Italiaanse Communistische Partij. Van 1948 tot 1950 studeerde Camilleri toneel- en filmregie aan de Accademia Nazionale d'Arte Drammatica 'Silvio d'Amico' en begon te werken als scenarioschrijver. Hij regisseerde toneelstukken van Luigi Pirandello en Samuel Beckett.

In 1957 trouwde hij met Rosetta Dello Siesto, met wie hij drie kinderen kreeg. Bij de RAI werkte Camilleri aan diverse producties, zoals Inspecteur Maigret. In 1977 keerde hij terug naar de Accademia 'Silvio d'Amic…Lees verder op Wikipedia