Boek
Nederlands
Verslag van de maandenlange protesten op het Majdanplein in Kiev vanaf eind 2013.
Onderwerp
Oekraïne
Titel
Dagboek Majdan
Auteur
Andrej Koerkov
Vertaler
Ico Davids
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Dnevnik Majdana
Uitgever
[Rotterdam]: Uitgeverij Douane, © 2016
237 p.
ISBN
9789072247971 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Eind 2013 braken in de Oekraïne, met name in Kiev, protesten uit toen men hoorde dat de regering een associatieverdrag met de Europese Unie niet wilde tekenen. Koerkov woonde niet al te ver van het Majdanplein in Kiev en geeft in zijn dagboek een verslag van de maandenlange protesten daar. Hij geeft niet alleen een meeslepend verslag van het dagelijks leven, maar geeft ook een verhelderend inzicht in de politieke ontwikkelingen die uiteindelijk leiden tot nieuwe verkiezingen en een nieuwe regering. Indringend geschreven dagboek in een goede vertaling.

Over Andrej Koerkov

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Andrej Joerjevitsj Koerkov (Oekraïens: Андрій Юрійович Курков; Russisch: Андрей Юрьевич Курков) (Boedoegosjtsj, (Oblast Leningrad), 23 april 1961) is een Oekraïens schrijver die in het Russisch schrijft.

Leven en werk

Koerkov werd geboren in Rusland als zoon van een piloot en een arts. Hij groeide echter op in Kiev, waar hij aan het Instituut voor Vreemde Talen onder andere Japans studeerde. Na zijn studie had hij uiteenlopende baantjes, waaronder redacteur, gevangenisbewaker en cameraman. Vanwege zijn kennis van het Japans werd hij in de jaren tachtig soms ook wel ingeschakeld door de KGB en later de militaire politie.

Koerkov publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991 (eerder had hij al acht romans geschreven welke hij niet gepubliceerd kreeg). Vervolgens kreeg hij snel succes, ook internationaal. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In zijn werk b…Lees verder op Wikipedia