Dagboekfragmenten van de Oekraïense schrijver (1961) waarin hij een inkijkje geeft in zijn dagelijks leven ten tijde van de grootschalige Euromajdan-protesten in Kyiv van november 2013 tot en met april 2014.
Onderwerp
Oekraïne
Titel
Dagboek Majdan
Auteur
Andrej Koerkov
Vertaler
Ico Davids Arie van der Ent
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Dnevnik Majdana
Uitgever
[Rotterdam]: Woord in Blik, © 2022 | Andere uitgaven
223 p.
ISBN
9789491389337 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Chroniqueur van zijn tijd

Sinds de Russische invasie is het aantal westerse lezers van de Oekraïense schrijver Andrej Koerkov enorm toegenomen. Wat kunnen zij leren uit zijn werk?

De een zijn oorlog is de ander zijn grote internationale doorbraak. Luttele weken na de Russische invasie in Oekraïne op 24 februari 2022 kreeg Andrej Koerkov (1961) van zijn Britse uitgever het bericht dat zijn boekverkoop met 800 procent was gestegen. Veel mensen die 'wel eens wat wilden lezen' over het land dat Poetin trachtte te verpletteren, kwamen uit bij Oekraïnes bekendste en meest vertaalde romanschrijver. Die reageerde niet verheugd: zijn romans zijn sinds 24 februari vooroorlogse romans. Vilein doch begripvol beschrijft Koerkov mistoestanden en absurde taferelen, maar wel mistoestanden en absurde taferelen in een land waar nog geen Iraanse drones op neerdaalden, nog niemand in de schuilkelder woonde en Marioepol nog overeind stond.

In zijn onlangs verschenen Dagboek van een invasie beschrijft Koerkov het genot van het luisteren naar tramgeluiden als je maandenlang aan het luchtalarm, bominslagen en beschietingen hebt blootgestaan. 'De hel, dat is Marioep…Lees verder

Dagboekfragmenten van de beroemde Oekraïense schrijver Andrej Koerkov, waarin hij een inkijkje geeft in zijn dagelijks leven tijdens de grootschalige Euromajdan-protesten die eind 2013 uitbraken toen bekend werd dat Oekraïne het associatieverdrag met de EU niet zou ondertekenen. Oekraïners trokken massaal naar het Onafhankelijkheidsplein in Kyiv om maandenlang te demonstreren. Met oog voor het algemene, en voor het kleine en intieme doet Koerkov verslag van een bewogen half jaar in Kyiv en Oekraïne. Het boek leest als het voorspel van de militaire invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022. ‘Dagboek Majdan’ is helder en onderhoudend geschreven. Voor een brede tot geoefende lezersgroep. Andrej Koerkov (Leningrad, 1961) wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van Oekraïne. Hij verschijnt regelmatig in internationale media om commentaar te geven over de toestand van zijn land. Zijn werk is in zesendertig talen vertaald. Het boek maakt deel uit van de serie: 'Oekraïe…Lees verder

Over Andrej Koerkov

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Elena Ternovaja

Andrej Joerjevitsj Koerkov (Oekraïens: Андрій Юрійович Курков; Russisch: Андрей Юрьевич Курков) (Boedoegosjtsj, (Oblast Leningrad), 23 april 1961) is een Oekraïens schrijver die in het Russisch schrijft.

Leven en werk

Koerkov werd geboren in Rusland als zoon van een piloot en een arts. Hij groeide echter op in Kiev, waar hij aan het Instituut voor Vreemde Talen onder andere Japans studeerde. Na zijn studie had hij uiteenlopende baantjes, waaronder redacteur, gevangenisbewaker en cameraman. Vanwege zijn kennis van het Japans werd hij in de jaren tachtig soms ook wel ingeschakeld door de KGB en later de militaire politie.

Koerkov publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991 (eerder had hij al acht romans geschreven welke hij niet gepubliceerd kreeg). Vervolgens kreeg hij snel succes, ook internationaal. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In zijn werk b…Lees verder op Wikipedia

Suggesties