Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Picknick op het ijs

Andrej Koerkov (auteur), Richard Kellermann (vertaler)
Een mislukte schrijver in een Oekrai͏̈ens stadje raakt als necrologiee͏̈nschrijver voor een krant betrokken bij vreemde praktijken van de Russische maffia.
Titel
Picknick op het ijs
Auteur
Andrej Koerkov
Vertaler
Richard Kellermann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Smert' postoronnego
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2022 | Andere uitgaves
237 p.
ISBN
9789044651720 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, krijgt een mislukt schrijver, een zekere Viktor, van de hoofdredacteur van een dagblad de opdracht een aantal necrologieën te schrijven. Het zijn necrologieën van nog levende mensen en al gauw blijkt dat er verdacht veel van hen overlijden kort nadat hun necrologie is geschreven. De schrijver probeert zich daar zo min mogelijk van aan te trekken, leeft met een van de dierentuin overgenomen pinguïn(!) en het dochtertje van een van zijn 'klanten' in een appartement in een buitenwijk en wordt uitstekend gehonoreerd voor zijn werkzaamheden. Uiteindelijk blijkt hij een mededinger en potentiële opvolger te hebben die zijn necrologie heeft geschreven. Het verhaal is onwaarschijnlijk, niet echt spannend en bezit geen enkele diepgang. Vlot geschreven, lichte ontspanningslectuur, maar bepaald geen meesterwerk van de Russische letterkunde. In feite jammer dat zo'n weinigzeggend boek wordt vertaald. Vrij kleine druk.

Over Andrej Koerkov

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Andrej Joerjevitsj Koerkov (Oekraïens: Андрій Юрійович Курков; Russisch: Андрей Юрьевич Курков) (Boedoegosjtsj, (Oblast Leningrad), 23 april 1961) is een Oekraïens schrijver die in het Russisch schrijft.

Leven en werk

Koerkov werd geboren in Rusland als zoon van een piloot en een arts. Hij groeide echter op in Kiev, waar hij aan het Instituut voor Vreemde Talen onder andere Japans studeerde. Na zijn studie had hij uiteenlopende baantjes, waaronder redacteur, gevangenisbewaker en cameraman. Vanwege zijn kennis van het Japans werd hij in de jaren tachtig soms ook wel ingeschakeld door de KGB en later de militaire politie.

Koerkov publiceerde zijn eerste werk in eigen beheer vlak voor de val van de Sovjet-Unie in 1991 (eerder had hij al acht romans geschreven welke hij niet gepubliceerd kreeg). Vervolgens kreeg hij snel succes, ook internationaal. Zijn romans werden in veel landen vertaald en ook verfilmd. In zijn werk b…Lees verder op Wikipedia