Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het zusje van Katia

Andrés Barba (auteur)
Een 14-jarig meisje stelt haar leven in dienst van haar grote zus en idool, een paaldanseres.
Onderwerp
Zussen
Titel
Het zusje van Katia
Auteur
Andrés Barba
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
La hermana de Katia
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003
222 p.
ISBN
90-234-1170-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Andrés Barba is 28 en doceert Spaanse filologie aan de universiteit van Madrid. Het zusje van Katia is het debuut waarmee hij de prestigieuze premio Heralde in de wacht sleepte. Het zusje van Katia kan gezien worden als bildungsroman. Het verhaal wordt verteld door een onwetende vertelster: de jongere, verstandelijk mindere dochter uit een ontwricht gezin van twee. De vertelster worstelt niet alleen zoals alle tieners met groeipijnen, maar haar ontwikkeling wordt door haar verstandelijke achterstand en de daarop inwerkende omgeving niet meteen in de juiste richting beïnvloed.

De vertelster geeft een naïeve, maar eerlijke kijk op een voornamelijk vrouwelijke omgeving. Barba incorporeert in deze roman het verhaal van een familie, van verschillende generaties vrouwen die opboksen tegen sociale determinatie. Hoe graag deze vrouwen ook willen ontsnappen aan hun benarde situatie, toch lijkt het alsof ze steeds op hetzelfde punt terugkeren. Bovenaan de stamboom staat gro…Lees verder
Originele roman waarin een 14-jarige meisje ondanks haar beperkte vermogens een familie Flodder bij elkaar houdt. Haar moeder is een tippelaarster die soms dagen niet thuis komt en de oudere zus Katia is paaldanseres. Barba (Madrid, 1975) doceert in Madrid aan de Complutense Universiteit. Hij debuteerde in 1997 met de bekroonde novelle 'El hueso que más duele'. Een auteur met een eigen geluid en een evenwichtige stijl, ondanks zijn jeugdige leeftijd. Vertederende roman waarin twee adolescenten hun eerste teleurstellende liefdeservaringen op hun eigen manier verwerken. Terwijl Katia verbitterd raakt en vlucht in betaalde seks en drugs, blijft haar zusje de onschuld en de eenvoud zelve. Deze roman is op een enkele ontsporing na goed vertaald en vraagt om een brede lezerskring. Qua thematiek doet het denken aan 'Engelen des doods'* van Ray Loriga. Paperback; normale druk.