Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Oorlogswond

Andy McNab (auteur), Jacques Meerman (vertaler)
Drie kameraden van de Engelse SAS (Special Air Service) gaan een slag slaan door drie ton goud bedoeld voor Saddam Hussein te stelen uit een opslagplaats in Dubai.
Titel
Oorlogswond
Auteur
Andy McNab
Vertaler
Jacques Meerman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Exit wound
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011
344 p.
ISBN
9789022999332 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als commando bij de Britse Special Forces heeft Andy McNab jarenlang al dan niet geheime operaties uitgevoerd in diverse brandhaarden over de hele wereld. Voor hij een succesvolle schrijver werd was hij ook nog in dienst als SAS instructeur. Nick Stone, McNabs hoofdpersonage in een tiental actiethrillers, is dan ook geen echte fictieve romanfiguur maar de man die McNab ooit is geweest of probeerde te zijn. Wat hem echter onderscheidt van andere soldaat-auteurs, is dat hij zijn oorlogsdaden en het geweld in dienst van het vaderland niet verheerlijkt maar sterk relativeert. Hij beschikt bovendien over een ijskoude, sarcastische Britse humor waarmee hij het brutale geweld kan plaatsen en verwerken. Ook in dit boek zijn beide elementen constant aanwezig. Zo legt Stone uit hoe je iemand liquideert met een mobiele telefoon, maar ook hoe moeilijk het is om te eten door de ‘brievenbus’ in een boerka.
Tijdens zijn geheime buitenlandse operaties moet de eenzaat Stone kwetsbare lokale mens…Lees verder
In een loods in Dubai ligt drie ton goud opgeslagen, ooit bestemd voor deuren van een nieuw paleis van Saddam Hussein in Basra. Voor een paar ex-SAS-collega’s van Nick Stone lijkt het stelen van dit goud de ideale misdaad: er zou geen haan naar kraaien en er zullen geen slachtoffers vallen. Maar het loopt dramatisch fout. De twee vrienden worden gedood en alleen Nick Stone heeft enig idee wie er achter de dood van zijn vrienden zit. Aanwijzingen lopen via Iran naar Rusland en geholpen door een Russische onderzoeksjournaliste trekt Stone ten strijde tegen corruptie en samenzwering en wordt hij het middelpunt in een sinister complot. De twaalfde Nick Stonethriller en bepaald niet de minste. Voortdurende verrassing, snelheid van handelen, veel spannende ontwikkelingen en een kleine maar niet onbelangrijke dosis humor maken het boek tot een gegarandeerd succes.Vrij kleine druk.

Over Andy McNab

Andy McNab (Southwark (Engeland), 28 december 1959) is een Brits schrijver en voormalig soldaat bij de Britse 'elite' eenheid Special Air Service (SAS). De naam Andy McNab is een pseudoniem; zijn echte naam is Steven Billy Mitchell. McNab maakte deel uit van een SAS-missie, genaamd Bravo Two Zero tijdens de Eerste Golfoorlog, waarbij hij gevangengenomen werd. McNab ontving na zijn vrijlating de Distinguished Conduct Medal voor zijn deelname aan deze missie. Voor een eerdere missie in Noord Ierland (1979) ontving McNab reeds de Military Medal. Een ander lid van de Bravo Two Zero missie, Chris Ryan, schrijft tegenwoordig ook.

Het pseudoniem Andy McNab nam hij aan na het schrijven van het boek Bravo Two Zero over deze missie. De persoon Andy McNab hult zichzelf in mysterie. Bij televisieoptredens wordt hij onherkenbaar in beeld gebracht en bij lezingen mag hij niet gefotografeerd worden, omdat dit, zoals hij in interviews vertelt, degenen die met hem betrokken waren bij …Lees verder op Wikipedia