Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Mirko zwerft rond met Leon, een zachtaardige man die zijn eigen kracht niet kent, en denkt terug aan zijn jeugd en zijn liefde voor Leons moeder Danica.
Titel
Beest
Auteur
Ane Riel 1971-
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Baest
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
428 p.
ISBN
9789044644326 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wat de kraai te horen kreeg

Beest van Ane Riel is een thriller waarin iedereen worstelt met de liefde.

De Deense Ane Riel brak vorig jaar door met Hars, een sinister drama over een meisje en haar disfunctionele familie. De opvolger Beest is even benauwend en speelt zich net als Hars af op een plaats die links van de werkelijkheid ligt. Het openingshoofdstuk zou een rip-off kunnen zijn van Of mice and men, de klassieke novelle van John Steinbeck over George en de zwakzinnige Lennie, die als landarbeiders de Depressie proberen te overleven. In Beest heten de hobo's Mirko en Leon alias Dodo.

De massieve Dodo bekent meteen dat hij het meisje alleen maar wilde aaien, maar er niet tegen kon dat ze begon te gillen. Net zoals hij elke muis zo graag wil aaien maar ze steeds met brute kracht doodknijpt. Dodo doet zijn verhaal tegen een kraai die in een boom zit en vooral interesse heeft in het medaillon dat Dodo in zijn hand houdt.

Daarna gaat Riel terug in de tijd en vertelt ze hoe Dodo's moeder Danica zwanger werd. Zij woont in de boerderij naast die van Mirko's ouders, die me…Lees verder

Mirko zwerft rond met Leon, een zachtaardige, simpele jongeman. De roman opent net zoals Steinbecks roman ‘Of mice and men’ en is hier qua vertelling ook schatplichtig aan. De auteur schrijft in het naschrift dat ze hier bewust voor heeft gekozen. Mirko kent Leon al van jongs af aan. Hij was jarenlang smoorverliefd op diens moeder Danica, een mooie vrouw die haar eigen boerderij bestierde. Als ze trouwt met Karl, is Mirko radeloos. Hij vertrekt naar Amerika, maar kan Danica niet vergeten. Als hij na jaren terugkeert, ziet Danica tot zijn grote vreugde dat hij volwassen is geworden. Na een aantal spannende gebeurtenissen besluit Mirko met Leon het land door te trekken. Hij is als een vader voor de jongen, die volkomen op hem vertrouwt. Maar Leon kent zijn krachten niet en doodt dieren terwijl hij ze alleen maar wil strelen. Dat dit niet goed zal aflopen, is meteen al duidelijk. De Deense auteur (1971) debuteerde met de thriller ‘Hars’ en won daarmee verschillende Scandinavische literai…Lees verder

Over Ane Riel

Ane Riel (Aarhus, 25 september 1971) is een Deens schrijfster van misdaadromans.

Biografie

Ane Brahm Lauritsen werd in 1971 in Aarhus geboren als dochter van een advocaat en Mette Bram Lauritzen, een schrijfster en illustrator van kinderboeken. Ze studeerde in 1990 af aan het Marselisborg Gymnasium om vervolgens geschiedenis te studeren aan de Universiteit van Aarhus maar stopte vroegtijdig. In 1996 verhuisde ze naar Kopenhagen met de ambitie de opleiding illustrator te volgen aan de Kunstakademiets Designskole maar slaagde niet in haar toelatingsexamen.

Riel’s eerste boek was een schoolboek over kunst dat ze in 1995 samen met een medestudente aan de universiteit publiceerde. Ze publiceerde nog enkele schoolboeken en een aantal kinderboeken met illustraties van haar moeder.

Riel debuteerde in 2013 met de misdaadroman Slagteren fra Liseleje die werd bekroond met Det Danske Kriminalakademis debutantpr…Lees verder op Wikipedia