Dvd
Chinees

Crouching tiger, hidden dragon

Ang Lee (regisseur), Du Lu Wang (naar het werk van), Tan Dun (componist)
Wanneer Li Mu zijn leven als krijger wil opgeven, vertrouwt hij zijn zwaard toe aan medekrijgster Yu Shu Lien voor wie hij een onuitgesproken liefde koestert. Als het zwaard gestolen wordt strijden ze zij aan zij om het zwaard terug te krijgen
Titel
Crouching tiger, hidden dragon
Regisseur
Ang Lee
Naar het werk van
Du Lu Wang
Componist
Tan Dun 1957-
Acteur
Chang Chen Yun-fat Chow Michelle Yeoh Zhang Ziyi
Uniforme titel
Wo hu cang long
Taal
Chinees
Uitgever
Dutch Filmworks, 2011
1 dvd-video
Oorspr. opname
2000
Speelduur
115 min.
Aantekening
Mandarijn gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8715664090787

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Chinese vechtfilm uit 2000 van Ang Lee (Sense and sensibility, Eat drink man woman), gebaseerd op de roman van Wang Du Lu. Als Li Mu zijn leven als krijger wil opgeven, vertrouwd hij zijn legendarische zwaard toe aan medekrijgster Yu Shu Lien voor wie hij een onuitgesproken liefde koestert. Als het zwaard gestolen wordt, vechten zij samen om het terug te krijgen. Belinda van de Graaf (Trouw 8-2-'01): 'Regisseur Ang Lee maakt van het oude China een droomlandschap, met onderliggende waarden als vriendschap, trouw en eerlijkheid als vanzelfsprekende bakens. ' Winnaar van 2 Golden Globes en 4 Oscars. Bevat ook The Making of (23 min.).

Over Ang Lee

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nicolas genin

Ang Lee (Pingtung, 23 oktober 1954) is een filmregisseur uit Taiwan die tegenwoordig ook films maakt in Hollywood. Veel van zijn films belichten de strijd tussen traditie en modernisering.

Taiwanese films die gemaakt zijn na de jaren negentig, hebben vaak een thema dat wordt weergegeven in tragisch historisch realisme. Zijn films vormen een breuk met dit genre omdat ze vaak een luchthartige toon hebben.

In 2001 won hij een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film met Crouching Tiger, Hidden Dragon. Met zijn film Brokeback Mountain wist hij in 2006 een Oscar voor beste regie binnen te slepen. Deze film won daarnaast prijzen in de categorie beste bewerkte script en beste originele muziek, maar liep in vijf andere categorieën de prijs mis. De Oscar voor beste regie won Lee in 2013 nogmaals, voor zijn film Life of Pi. Verder won Lee in zijn carrière drie keer een Golden Globe en vier keer een BAFTA. Op de filmfestivals van Berlijn en Ven…Lees verder op Wikipedia

Suggesties