Boek
Nederlands

Centraal-Amerika

Anita Ganeri (auteur), Nicola Barber (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Beknopte geschiedenis van enkele politieke probleemgebieden in Centraal-Amerika, voorzien van veel illustraties in kleur. Vanaf ca. 13 jaar.
Onderwerp
Latijns-Amerika
Titel
Centraal-Amerika
Auteur
Anita Ganeri Nicola Barber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Central America
Uitgever
Leidschendam: Biblion, 2005
44 p. : ill.
ISBN
90-5483-630-X
Plaatsingssuggestie
Amerika 941 (SISO) Oorlog en vrede - Wapens (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De informatieve reeks 'Flitslicht' van uitgeverij Biblion wil regionale conflicten en brandhaarden onder de aandacht brengen. De auteurs schetsen naar eigen zeggen een "onpartijdig beeld" van "de feiten achter de krantenkoppen". Er verschenen o.a. al bijdragen over de Balkan, de Sovjet-Unie en het conflict tussen Israël en Palestina. Naast de hieronder besproken boeken Centraal-Amerika, Centraal-Afrika en De Golfstaten, verscheen in 2005 ook Noord-Ierland.

Nicola Barber behandelt in haar boek enkele conflicten in Centraal-Afrika. Na een geschiedkundige inleiding op het probleem van de slavernij en het kolonialisme, wijdt de auteur precies één bladzijde tekst aan oorlogen, opstanden en conflicten in verschillende Afrikaanse landen. De strijd tussen bevolkingsgroepen (zoals de Hutu's en Tutsi's in Rwanda en Burundi), opstanden tegen de blanke landeigenaars in Kenia en de burgeroorlog in Mozambique krijgen de aandacht. Gaf de auteur in de inleiding nog …Lees verder
Centraal-Amerika is een smalle landbrug die Noord- en Zuid-Amerika verbindt en bestaat uit zeven landen. Naast de natuurrampen die dit gebied regelmatig treffen, zijn de regionale conflicten hetgeen waar Centraal-Amerika om bekend staat. In de eerste hoofdstukken is allerlei informatie uit de geschiedenis terug te vinden: van de Maya's tot de Koloniale Periode, van de weg naar onafhankelijkheid tot de huidige tijd. Zeven landen komen elk, in een eigen hoofdstuk, uitvoerig aan de orde: bewoners, economie, burgeroorlogen en belangrijke feiten passeren de revue. Sprekende, soms schokkende foto's vertellen naast de feiten een indringend, (on)menselijk verhaal. Korte chronologische overzichten en belangrijke weetjes zijn opgenomen in duidelijke, gekleurde kaders. Het laatste hoofdstuk kijkt vooruit naar de (moeizame) toekomst van Centraal-Amerika. Het boek opent met een fotoverantwoording en sluit af met een alfabetische woordenlijst en register. Een uitgave, van een productief auteur, uit…Lees verder

Over Anita Ganeri

Anita Ganeri (Calcutta, 1961) is een Engels kinderboekenschrijver. Ganeri is geboren in India, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Engeland waar ze zowel basis- als voortgezet onderwijs volgde. Ganeri schreef de serie Horrible Geography, in Nederland uitgegeven in de serie Waanzinnig om te Weten (uitgegeven door Kluitman), samen met soortgelijke boeken van Terry Deary, Kjartan Poskitt en Nick Arnold. De werken van Ganeri worden voornamelijk uitgegeven door Scholastic. Anita schreef vooral boeken over aardrijkskunde het zijn grappige leerzame boeken. De boeken die ze schreef zijn o.a zeebenen en zeebeesten, woeste woestijnen. Ganeri woont tegenwoordig in West Yorkshire, samen met haar man, zoon, kat en drie honden.

Prijzen

  • Royal Canadian Geographical Society - Silver Award voor Horrible Geography.

Externe links

  • Officiële site