Boek
Nederlands

De tweede intifada

Anja Meulenbelt (auteur)
Journalistiek verslag van de politieke crisis tussen Israe͏̈l en de Palestijnen, die uitbrak naar aanleiding van het bezoek van Sharon aan de Tempelberg in september 2000.
Titel
De tweede intifada
Auteur
Anja Meulenbelt
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Gennep, 2001
176 p.
ISBN
90-5515-305-2
Plaatsingssuggestie
Israël 945.6 (SISO) Landen ; Landen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen in 1993 de Oslo-akkoorden werden ondertekend, dachten velen dat Israëli's en Palestijnen een hoopvolle toekomst tegemoet konden gaan, waarin vrede, voorspoed en samenwerking gaandeweg de boventoon zouden voeren. Er bleek echter veel onvrede te bestaan aan Palestijnse kant: de akkoorden werden slechts mondjesmaat uitgevoerd, en de levensomstandigheden van de Palestijnen waren geenszins verbeterd. Toen op 28 september 2000 Ariel Sharon, begeleid door duizend bewapende manschappen, een bezoekje bracht aan de Haram-al-Sharif, voor moslims een heilige plek waar de Rotskoepel en de al-Aksa moskee staan, ontstond groot protest. Er vielen doden, en het werd het begin van de tweede intifada. Sindsdien is zowel in Israël als in de West-oever en Gaza een spiraal van geweld losgebarsten, waarin zowel op het terrein als in de media beide partijen beweren het gelijk aan hun kant te hebben. Ze roepen om steun in het buitenland: de Arabische wereld, de Verenigde Staten, Europa.

Over de zw…Lees verder
De voortdurende strijd tussen Israël en de Palestijnen wordt vaak als één van de factoren genoemd die momenteel zorgen voor veel anti-Amerikaanse en anti-westerse gevoelens in grote delen van de Arabische en islamitische wereld. Dit boek handelt over de tweede Palestijnse opstand (de 'Jeruzalem intifada'). Het bezoek van Sharon aan de tempelberg in september 2000 werd de lont in het kruitvat. Wat betekent het onder voortdurende bezetting te leven? Waarom houden Palestijnse moeders hun kinderen niet thuis? (Er zijn geen kamers waar je kinderen kunt opsluiten, laat staan kinderkamers. Ze leren de geluiden van kogels onderscheiden voordat ze kunnen lezen en schrijven). Waarom faalde het 'vredesproces' (Oslo 1993)? Was het 'aanbod' van Barak aan Arafat in Camp David (2000) wel zo genereus? Zowel aan Israëlische als aan Palestijnse zijde heerst angst. De vermaarde Israëlische vredesactivist Uri Avneri (Gush Shalom) omschrijft de crisis binnen Israël zelf, die hij ziet als een strijd om het…Lees verder

Over Anja Meulenbelt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Foto Govert de Roos / SP

Anja Henriëtte Meulenbelt (Utrecht, 6 januari 1945) is een Nederlands publiciste, schrijfster en politica. Haar roman De schaamte voorbij maakte haar tot een kopstuk van de tweede feministische golf. Tussen 2003 en 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.

Levensloop

Meulenbelt volgde de HBS in Amsterdam; daarna, van 1965 tot 1969, eveneens in Amsterdam de sociale academie. Vervolgens studeerde Meulenbelt van 1972 tot 1977 andragologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 tot 1992 was ze docente hulpverlening.

Meulenbelt was actief in de vrouwenbeweging en was onder andere betrokken bij de oprichting van de Feministische Uitgeverij Sara. Haar archief over 25 jaar vrouwenbeweging heeft ze ondergebracht bij het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Ze was ook actief in de PSP.

Via de Stichting Admira, die slachtoffers van oorlog en seksueel geweld bijstaat, w…Lees verder op Wikipedia