Boek
Nederlands

De vleugels van Wouter Pannekoek

Anke De Vries (auteur), Mies van Hout (illustrator)
+1
De vleugels van Wouter Pannekoek
×
De vleugels van Wouter Pannekoek De vleugels van Wouter Pannekoek
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Wouter Pannekoek, een dromerige, maar heel gewone jongen, krijgt op doktersrecept voor een half jaar vleugels, waarmee hij, naast allerlei opwindende avonturen, ook veel mensen gaat helpen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De vleugels van Wouter Pannekoek
Auteur
Anke De Vries
Illustrator
Mies van Hout
Taal
Nederlands
Editie
Herziene versie
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2006 | Andere uitgaven
164 p. : ill.
ISBN
90-5637-825-2 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Geheel herziene uitgave van het uit 1972 daterende boek over een Wouter Pannekoek. Deze jongen is wat op zichzelf en krijgt van de dokter voor een half jaar een stel vleugels aangemeten. Die groeien 's nachts en vliegend met zijn vleugels komt Wouter allerlei mensen tegen die hij helpt en met wie hij vriendschap sluit. Vergeleken met de oorspronkelijke uitgave is de hele tekst herschreven, die daardoor weer fris aandoet. Zo zijn de zinnen sterk ingekort en is het taalgebruik directer. Daarnaast is de lay-out in positief opzicht veranderd: een duidelijk lettertype met schreef en een overzichtelijke bladspiegel (brede marges, ruime interlinie). De nieuwe zwart-witillustraties zijn eigentijds en passen goed bij het verhaal. Mooie heruitgave van een klassieker uit de jaren '70 die de oude uitgave overbodig maakt. Vanaf ca. 9 jaar en ouder.

De vleugels van Wouter Pannekoek

Wouter, die vaak alleen thuis is, krijgt van de dokter een paar vleugels voorgeschreven. 's Nachts als zijn moeder moet werken, komen de vleugels uit en kan Wouter gaan vliegen. Hij gebruikt zijn vleugels om mensen van allerlei slag te helpen en maakt zo veel vrienden dat het niet erg is dat de vleugels slechts zes maanden werken. Dit debuut van Anke de Vries werd door haarzelf bewerkt en is een boeiend en humorvol boek geworden. Het blijft vrolijk en de moraal ligt er niet te dik op. Integendeel, het gaat om herkenbare situaties die weliswaar wat uitvergroot worden, maar dat maakt het geheel ook begrijpelijk voor kinderen. De wethouder bijvoorbeeld ziet de schoonheid van het bos niet, omdat hij verblind wordt door zijn carrière; de loodgieter moet gaan stelen om aan de steeds groter wordende wensen van zijn vrouw tegemoet te kunnen komen ... Vooral het taalgebruik en de manier van vertellen maken het boek zo licht verteerbaar. De fantasie wordt netjes gedoseerd zodat de realiteit …Lees verder