Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Vuur

Anke Kranendonk (auteur)
+1
Vuur
×
Vuur Vuur
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Sam (ik-figuur) is net verhuisd. Hij gaat naar een nieuwe school. Hij moet erg wennen en het lukt allemaal niet zo goed. Dan krijgt hij een hond, Vuur. Maar Vuur verongelukt. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Vuur
Auteur
Anke Kranendonk
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2010
178 p.
ISBN
9789047702481 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een verhuizing en een nieuwe school met een juf die hem maar lastig vindt. Ondanks toegewijde ouders en nieuwe vrienden voelt Sam (ik-figuur) zich onbegrepen en eenzaam en presteert hij ondermaats. Bij Vuur, een witte hond met rode vlekken, vindt hij troost en kan hij zijn zorgen kwijt. Maar Vuur verongelukt. Als op school alles uit de hand dreigt te lopen, ontmoet Sam een bijzonder iemand, door wie zijn leven weer leuk gaat worden. Gevoelig verhaal, geschreven vanuit de hoofdpersoon Sam die een vorm van dyslexie heeft en onaangepast gedrag vertoont. In korte begrijpelijke zinnen en op luchtige toon verwoordt de schrijfster de gevoelens van onmacht van een wanhopig kind, dat probeert te voldoen aan de eisen die aan hem gesteld worden. Indeling in 36 getitelde hoofdstukjes. Met strakke kleurenillustratie op het omslag van jongen met hond. Een herkenbaar, begripvol en stimulerend boek dat gevoelige snaren raakt. Een eye-opener voor begeleidende leerkrachten en ouders! Vanaf ca. 9 jaar.

Vuur

Sam is net verhuisd. Het huis is nog niet helemaal klaar. Maar dat geeft niet, zijn vader betrekt hem geregeld bij het samen klussen. Dat hij niet zo handig is en er daardoor geregeld een knoeiboel van maakt, vinden zijn ouders niet zo erg. Ze begrijpen hem en proberen de warmte en structuur te bieden die de jongen nodig heeft. Het begrip waar Sam thuis kan op rekenen is op school ver zoek. Het lijkt wel alsof de juf bij wie hij in zijn nieuwe school terecht is gekomen helemaal niets van kinderen begrijpt. Ze weet wel snel zijn lees- en schrijfprobleem te benoemen. Ze merkt ook snel dat hij moeilijk kan stil zitten, dat zich concentreren veel moeite vraagt. Elke poging van Sam om duidelijk te maken wat hij bedoelt, stuit op onbegrip. Wanneer Sam onverwacht een hond krijgt, noemt hij hem Vuur. Door de komst van Vuur is het niet meer zo belangrijk dat de nieuwe juf hem niet begrijpt.  Als Vuur verongelukt, is Sam ontroostbaar en loopt het op school helemaal uit de hand. Gelukkig ontmoet…Lees verder

Over Anke Kranendonk

Anke Kranendonk (Baarn, 16 mei 1959) is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Kranendonk heeft twee oudere broers en een jongere zus. Anke begon aan het Atheneum, maar behaalde uiteindelijk haar HAVO-diploma. Na de middelbare school besloot ze de Academie voor Lichamelijke Opvoeding te gaan volgen. Door lichamelijke klachten moest ze hiermee na enkele maanden stoppen. Kranendonk besloot zich aan te melden voor de Pedagogische Academie. Anke ging aan de slag als lerares en besloot toneel-, beweging- en cameralessen te gaan nemen. Door regisseur Ben Sombogaart werd ze gevraagd om de hoofdrol te spelen in de VPRO-jeugdserie Buurman Bolle. Gastrollen volgde in Goede tijden, slechte tijden (1992) en Goudkust (1996). Naast haar rollen op televisie richtte ze ook een toneelgezelschap op.

Na de geboorte van haar dochter in 1990 begon Kranendonk ook als schrijfster. In 1993 verscheen haar eerste boek, Van huilen krijg je dorst (Lemniscaat). In 1993 wordt…Lees verder op Wikipedia