Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Echte vriendinnen

Ann Brashares (auteur)
+1
Echte vriendinnen
×
Echte vriendinnen Echte vriendinnen

Echte vriendinnen

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
In de zomer voordat ze naar highschool gaan, hebben drie hartsvriendinnen hun eigen vakantieplannen en -perikelen. Ama moet op trektocht, Ems ouders gaan scheiden en Romy ontdekt dat ze geen model kan worden. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Echte vriendinnen
Auteur
Ann Brashares
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
3 willows : the sisterhood grows
Editie
4
Uitgever
Baarn: De Fontein, 2010 | Andere uitgaves
281 p.
ISBN
9789026126789 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ann Brashares is bekend van de 'Spijkerbroek'-cyclus. In Echte vriendinnen bouwt ze verder op het thema van vriendschap onder meisjes. Brashares wil nadrukkelijk de positieve boodschap meegeven dat alles misschien lijkt te veranderen in een tienerleven, maar dat echte vriendschap blijft en een baken vormt in de mist van het opgroeien.

De drie hoofdpersonages zijn al jaren een hechte groep, maar tijdens het voorbije schooljaar zijn er barsten gekomen in hun vriendschap. Wanneer de zomervakantie voor de deur staat, is het duidelijk dat elk meisje haar eigen weg zal gaan. De ambitieuze Ama gaat met een beurs op zomerkamp. Veel zin heeft ze er niet in, want het brengt haar weinig credits op om een plaatsje te kunnen verwerven op een prestigieuze universiteit. Bovendien wil ze niet onderdoen voor haar oudere zus, die een glansrijke schoolcarrière opbouwt. Vervolgens is er de knappe en populaire Em, wiens ouders scheiden na het overlijden van haar oudere broer. Dat doet haar …Lees verder
De hartsvriendinnen Ama, Romy en Em groeien uit elkaar in de zomer voordat ze naar highschool gaan. De invulling van hun zomervakantie en hun eigen problemen (verliefdheid, scheiding ouders, drankproblemen, wandeltocht, enz.) versterken dat nog eens. Het boek beschrijft de verhalen van de drie meiden in verschillende verhaallijnen. Terugblikken en brieven verbinden deze verhalen, net als de drie wilgjes die ze ooit samen hebben geplant. Veel van de hoofdstukken beginnen met een uitspraak over een wilg en een klein plaatje van tak/blad of bloem. Het verhaal is luchthartig geschreven; herkenbaar woordgebruik en een rustige bladspiegel zorgen dat het verhaal makkelijk leest. Toch blijven de personages niet oppervlakkig; je ziet de meiden groeien in het verhaal, zowel persoonlijk als weer naar elkaar toe. Door hun tegenstrijdige karakters kan vrijwel ieder lezend meisje zich in een van hen herkennen. Vrolijke foto op het voorplat. Van de auteur van '4 vriendinnen, 1 spijkerbroek' dat verf…Lees verder

Over Ann Brashares

CC BY 2.5 - Foto van/door David Shankbone

Ann Brashares (Alexandria (Virginia), 30 juli 1967) is een Amerikaanse schrijfster uit Brooklyn. Ze studeerde filosofie aan het Barnard College te New York. Tijdens haar studie was ze redacteur bij een kinderboeken-uitgeverij, maar na haar eerste boek werd ze fulltime schrijfster. In 2001 maakte ze haar debuut met het jeugdboek The Sisterhood of the Traveling Pants, dat in 2002 in het Nederlands vertaald is als 4 vriendinnen, 1 spijkerbroek. Het boek is in meer dan 15 landen vertaald en Warner Bros kocht de filmrechten. In 2005 kwam the film The Sisterhood of the Traveling Pants uit en in 2008 het vervolg daarop, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, dat gebaseerd is op het vierde boek uit de serie, Forever in Blue: The Fourth Summer of the Sisterhood.

Bibliografie

  • Linus Torvalds, Software Rebel (2001)
  • Steve Jobs Thinks Different (2001)
  • Sisterhood of the Traveling Pan…Lees verder op Wikipedia