Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Opa zoekt familie

Ann Lootens (auteur), Hester Vermeer (illustrator)
+1
Opa zoekt familie
×
Opa zoekt familie Opa zoekt familie
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Ibrahim, Marthe en Roos praten voor de buurtkrant met de oudste bewoner van de straat. Als ze horen dat hij geen familie meer heeft, krijgt Roos een goed idee. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Familie, Grootouders
Leesniveau
AVI 5
Titel
Opa zoekt familie
Auteur
Ann Lootens
Illustrator
Hester Vermeer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2007 | Andere uitgaves
37 p. : ill.
ISBN
9789044804676

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 'Robijnreeks', een nieuwe reeks leesboekjes van uitgeverij Clavis en de Nederlandse Educatieve Uitgeverij Delubas telt twaalf titels, telkens vier boekjes op AVI3-, AVI 4- en AVI 5-niveau. De verhalen zijn dus bedoeld voor kinderen die al vrij vlot eenvoudige meerlettergrepige woorden en al wat langere, complexe zinnen kunnen decoderen. De meeste lezertjes bereiken deze niveaus in de loop van het tweede leerjaar. In elk boekje sluiten tekst en illustraties mooi op elkaar aan. De zinnen klinken vlot en natuurlijk. Samen met de overzichtelijke lay-out en de beperkt gehouden tekst op één bladzijde, zijn dit belangrijke kenmerken met het oog op de doelgroep.

In Een vriend (AVI 4) loopt Fien verdrietig met een pijnlijke arm naar huis. Rik gaf haar zomaar, zonder reden een harde stomp. Met de poes op schoot begint ze aan haar huiswerk. Plots vliegt er een steen met een papier eromheen door het raam. Het is een berichtje waarin iemand die zich 'je vriend' noemt, aan het meis…Lees verder
Ibrahim, Marthe en Roos maken een buurtkrant. Daarvoor interviewen ze de oudste buurtbewoner. Als ze horen dat hij geen familie heeft, plaatsen ze een oproepje in de krant: “Opa zoekt Familie”. Met een slim systeem selecteren ze de aspirant families met verrassend resultaat. Op subtiele wijze is de integratie van allochtonen natuurlijk verweven. Soms is een situatie even onduidelijk, b.v. dat de zwaantjes van blz. 13 koekjes zijn; het wisselen van perspectief op blz. 28 naar een solliciterende familie is moeilijk voor een beginnend lezer. Acht hoofdstukjes van wisselende lengte, de paginering schuin gedrukt. Sfeervolle, geschilderde illustraties, elk een effen kleurige vlek zonder duidelijke rand, met daarop een suggestief tekeningetje, hier en daar met contourlijn aangezet. Glad, ingenaaid papier, tekstblokjes, schreefloze letters. Aantrekkelijke leesstof vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties