Boek
Nederlands
In een Engels industriestadje anno 1933 helpt een 13-jarig meisje een excentrieke vreemdelinge haar halfzuster zoeken, met vele gevolgen.
Titel
Ruby's lepel
Auteur
Anna Lawrence Pietroni
Vertaler
Theo Scholten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Ruby's spoon
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Orlando, 2011
430, 16 p. : ill.
Aantekening
Bevat suggesties voor leesgroepen
ISBN
9789022959848 (paperback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer Isa Fly in Ruby’s leven opduikt is niets nog wat het lijkt. De mysterieuze dame met het witte oog laat haar niet meer los: ‘Als Ruby niet onder de betovering van Isa Fly was gekomen, zou de herinnering aan Isa in Horn Lane met drie in de Cut gevangen vissen flappend aan haar vuist haar verontrust hebben.’ Maar Ruby is verblind doordat ze in Isa’s komst een kans ziet om weg te trekken uit het bekrompen, industriële Cradle Cross. ‘Ik vind ’t helemaal niet erg. Ik wil graag helpen. “En as ik je geholpen heb om d’r te vinden”, dacht ze, “neem je me mee naar de zee”.’ Isa Fly zaait onrust en lang bewaarde geheimen komen plots bovendrijven. Ze beweert op zoek te zijn naar de dochter en moeder die ooit in de steek gelaten werden door haar vader. Maar Ruby heeft zo haar twijfels: ‘Want ze vond Isa’s verhaal nogal vergezocht. Het wrong op de een of andere manier – het idee dat Isa Fly de zee achter zich had gelaten om een vader te redden om wie ze zich niet leek te bekommeren en een vr…Lees verder
Het is 1933. De dertienjarige Ruby Abel Tailor woont in Cradle Cross, een klein industriestadje in Black Country, Engeland. Ruby (haar moeder is overleden) woont bij haar oma, werkt in Captin Len's Fried Fish Shop en droomt ervan weg te lopen. Op een dag arriveert er een vrouw in het stadje die zegt dat ze een kamer zoekt. Isa Fly heet ze en ze is, om de laatste wens van haar stervende vader te vervullen, op zoek naar haar halfzuster. Ruby wil Isa helpen en brengt haar in contact met Truda Blick, de jonge erfgename van de plaatselijke knopenfabriek, die op het punt van faillissement staat. Niet iedereen in het stadje is gecharmeerd van de tamelijk excentrieke Isa; het bondgenootschap tussen Ruby, Isa en Truda brengt veel te weeg. Boeiende debuutroman van de Engelse auteur (1972). Mysterie en hekserij spelen een rol in dit coming-of-ageverhaal. Tot slot extra's als een interview met de auteur, lijst van de belangrijkste personages, historische achtergrond en leesclubvragen. Kleine druk.