Boek
Nederlands

Black Beauty : het avontuurlijke leven van een bijzonder paard

Anna Sewell (auteur)

Black Beauty : het avontuurlijke leven van een bijzonder paard

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De zwarte merrie Black Beauty vertelt haar belevenissen in Engeland, omstreeks 1900. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Paarden
Titel
Black Beauty : het avontuurlijke leven van een bijzonder paard
Auteur
Anna Sewell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black Beauty
Editie
Herz. uitg.
Uitgever
Oud-Beijerland: Classic Press, 2006 | Andere uitgaves
250 p.
ISBN
90-8720-006-4

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wie kent niet de vele avonturen van de zwarte merrie Black Beauty. Dit verhaal gaat over dit wereldberoemde paard, maar dan vanuit een heel ander oogpunt bekeken. De schrijfster heeft in deze roman het paard haar eigen leven laten vertellen. Het begint met de eerste weide waar ze gelukkig opgroeide met haar moeder en zes andere jonge veulens. Dit was de fijnste periode uit haar leven. Daarna zal ze nog dikwijls van eigenaar en dus ook van werk veranderen. Van al deze eigenaars waren er echte paardenvrienden met gevoel voor hun dieren, maar ook ware dierenbeulen die geen enkel besef hadden van wat paarden nodig hebben.

Dit boek is geschreven door een echte dierenvriend met heel veel gevoel en een groot inlevingsvermogen. Het bestaat uit verschillende korte hoofdstukken ingeleid door tekeningen van Lucy Kemp-Welch. Er wordt veel aandacht besteed aan de verzorging van paarden. [Helga Vansteenbroek]
Black Beauty is een prachtig paard. Ze vertelt haar levensverhaal: over de stallen waar ze heeft gewoond, de mensen- en paardenvrienden die ze heeft gemaakt en de levenslessen die ze heeft geleerd. Het zijn een soort memoires. Het boek is in de ik-vorm geschreven waardoor een bijzonder perspectief ontstaat. Namen, plaatsen en gebeurtenissen worden in het Engels aangegeven. Het mooi verzorgde boek heeft een omslagillustratie waarop een meisje met een paard rennend door de velden te zien is. De sfeer van het omslag doet een luchtiger boek vermoeden. De 49 hoofdstukken hebben titels en beslaan drie tot acht pagina's. Voor deze herdruk is de Nederlandse vertaling uit 1985 opnieuw bewerkt. Bij de bewerking is gelet op (discriminerend) taalgebruik en spelling. Verder is het binnenwerk opnieuw vormgegeven. Door de boeiende schrijftrant en de goede opbouw is het een vlot leesbaar boek voor veel paardenliefhebsters en andere lezeressen. Vanaf ca. 10 jaar.

Over Anna Sewell

Anna Sewell (Great Yarmouth, Norfolk, 30 maart 1820 - Old Catton, Norwich, 25 april 1878) was een Brits schrijfster die bekendheid verwierf met haar enige boek, de klassieker Black Beauty.

Zij werd geboren in een gezin van Quakers. Haar moeder, Mary Wright Sewell (1797 - 1884), was een succesvol schrijfster van jeugdliteratuur. Anna assisteerde haar moeder bij het corrigeren en redigeren van haar werk en raakte zodoende geïnteresseerd in het literaire werk.

Anna Sewell raakte ten gevolge van een val op jeugdige leeftijd ernstig gewond aan haar benen, waardoor zij voor de rest van haar leven zeer moeilijk ter been was. Zij verplaatste zich met behulp van krukken en met een door een paard getrokken koetsje. Dit laatste vergrootte haar betrokkenheid bij het lot van paarden, die destijds niet altijd konden rekenen op een goede behandeling.

Zij schreef haar eerste en enige werk, Black Beauty, tussen 1871 en 1877, in een periode waarin haar gezon…Lees verder op Wikipedia