Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De pizza-spion

Anna Woltz (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
De pizza-spion
×
De pizza-spion De pizza-spion
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vliegtuigmaatschappij Vlieg Op zoekt pizzatesters. Finn geeft zich op om te kunnen spioneren voor zijn vader. Iemand probeert de test te saboteren. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Spioneren, Voeding
Titel
De pizza-spion
Auteur
Anna Woltz
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020 | Andere uitgaves
92 p. : ill.
ISBN
9789045118437 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Door een vliegtuigmaatschappij worden pizzatesters gevraagd en de ca. 10-jarige Finn wil reageren. Maar zijn vader en de kok van de pizza’s zijn concurrenten en al jarenlang vijanden. Daarom gaat Finn als spion. Hij is echter niet de enige die sabotage-acties pleegt en uiteindelijk gaat Finn met de twee andere testers, Naomi en Bo, op onderzoek uit. Dit enigszins onwaarschijnlijke, maar ook grappige verhaal biedt veel spanning. Er zitten wat te veel verhaallijnen in, die niet allemaal logisch eindigen, maar het verhaal is vlot leesbaar en bevat veel actie. De tekst is gedrukt in een duidelijke letter. De kleine en hier en daar paginagrote tekeningen zijn in zwart-wit; de tekenstijl is schetsmatig. De sfeer van de illustraties past goed bij het verhaal. De tekening van pizza's aan parachutes op het stevige omslag maakt nieuwsgierig, maar verraadt een van de belangrijkste acties. Geschikte ontspanningslectuur voor jongens en meisjes vanaf ca. 9 jaar.

De pizza-spion

Volgens een advertentie in de krant worden er pizzatesters gezocht. De pizza's zullen aan vliegtuigreizigers geserveerd worden. Finn biedt zich aan om te proeven. Er is maar één probleem: zijn vader ligt in ruzie met de kok die de pizza's bakt. Anna Woltz verstaat de kunst een boeiend verhaal te schrijven rond dit eerder banaal gegeven. Finn, Bo en Naomi - de drie uitverkoren proevers - moeten aan elkaar wennen vooraleer ze elkaar vertrouwen. Finn en Naomi begluren elkaar aanvankelijk (wegens de vete tussen hun vaders), maar als er veel obstakels op hun weg komen in de aanloop van de proeverijdagen, worden ze goede vrienden. De pizzaoven wordt in brand gestoken, kaas wordt op de pizza's vervangen door muizengif ...  De verdenking valt eerst op de papa van Finn en die vecht het letterlijk uit met de andere bakker. De saboteur zou wel eens in het vliegwezen zelf kunnen zitten. De kinderen doen er alles aan om hem/haar te ontmaskeren. Een fantasievol en grappig verhaal dat volop inspe…Lees verder

Over Anna Woltz

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Serge Ligtenberg

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en journalist. In 2016 won zij de Gouden Griffel voor haar boek Gips.

Opleiding

Woltz heeft haar opleiding gevolgd aan de Montessorischool Waalsdorp en het Gymnasium Haganum. Ze begon met schrijven toen ze twaalf jaar oud was. Haar verhalen verdwenen toen nog diep in een kast en waren niet bedoeld voor publicatie. Toen ze vijftien jaar oud was besloot ze te schrijven over een onderwerp waar ze wat van af wist: het leven op school. In de Volkskrant publiceerde zij een jaar lang onder de naam Rebecca Maart wekelijks een column over het leven op het Haagse Gymnasium Haganum. Aan het einde van het jaar werden de columns gebundeld in het boekje Overleven in 4b. Haar eerste kinderboek, Alles kookt over, schreef Woltz toen zij zeventien jaar oud was. De verhalen voor dit boek bedacht ze in de keuken, als ze haar handen niet kon g…Lees verder op Wikipedia

Suggesties