Boek
Nederlands

De huurster van Wildfell Hall

Anne Brontë (auteur), Elke Meiborg (vertaler)
Geschiedenis van een problematisch huwelijk in de eerste helft van de 19e eeuw, vanuit het perspectief van de vrouw. Met dvd van de BBC-bewerking.
Extra onderwerp
Zedenroman
Titel
De huurster van Wildfell Hall
Auteur
Anne Brontë
Vertaler
Elke Meiborg
Taal
Nederlands
Uitgever
Hilversum: Just Publishers,
638 p.
ISBN
9789077895245

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De herenboer Gilbert Markham vertelt een vriend over de nieuwe bewoonster van Wildfell Hall, een vervallen woning buiten het dorp. De huurster, Helen Huntingdon, woont er met haar zoontje en heeft geen behoefte aan contact met de roddeltantes van het dorp. Markham wordt verliefd op haar, en uiteindelijk geeft ze hem haar dagboek te lezen. Ze is getrouwd met een bruut voor wie ze na jaren is gevlucht. Ze keert naar hem terug als hij ernstig ziek wordt en sterft. Dan durven Helen en Gilbert hun liefde voor elkaar uit te spreken. Het verhaal geeft een prachtig tijdsbeeld van een 19e-eeuwse Engelse plattelandsgemeenschap met z'n eigen gewoontes en vooral etiquette. Dit verhaal van de jongste van de gezusters Brontë (1820-1849) verloopt in de ogen van de moderne lezer wellicht wat traag en de vrouwelijke hoofdpersoon komt wel erg engelachtig over. Toch is het een boeiende roman dankzij de levendige stijl, de aandacht voor details en een goed plot. Een dvd met de uitstekende BBC-verfilming …Lees verder

Over Anne Brontë

Anne Brontë (Thornton, 17 januari 1820 – Scarborough, 28 mei 1849) was een Brits schrijfster, de jongste van drie beroemde gezusters Brontë, die romans schreven over het Victoriaanse betere milieu waarin zij leefden.

Ze werd geboren in een dorp in Thornton, Yorkshire, in Engeland en overleed in de kustplaats Scarborough net als Emily aan tuberculose. Van Charlotte Brontë wordt beweerd dat ook zij aan tuberculose overleed, maar vermoedelijk ging het hier om zwangerschapscomplicaties. Scarborough was ook de setting van haar twee boeken. Ze ligt begraven op de St. Mary's Churchyard aldaar.

Annes poëzie werd samen met die van haar twee zusters, Charlotte en Emily, uitgebracht in 1845 onder het pseudoniem Acton Bell.

Werken

  • Agnes Grey (1847)
  • De huurster van Wildfell Hall, oorspronkelijke titel The Tenant of Wildfell Hall (1848)
Lees verder op Wikipedia