Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Evenbeeld

Anne Enright (auteur)
Een Ierse en een Engelse tweelingzus die van elkaars bestaan niet op de hoogte waren, ontmoeten elkaar na 20 jaar.
Onderwerp
Identiteit, Tweelingen
Titel
Evenbeeld
Auteur
Anne Enright
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
What are you like ?
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2000
287 p.
ISBN
90-414-0468-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Wanneer Berts' vrouw Anna sterft bij de geboorte van een tweeling, besluit hij dat de zorg voor één baby meer dan genoeg is. Enkel Maria zal opgroeien in Dublin bij haar vader en zijn tweede vrouw Evelyn. Haar "evenbeeld" Marie wordt Rose genoemd, en krijgt een nieuwe start als dochter van een koppel Engelse ex-ontwikkelingshelpers.

Een hele reeks gestoorde levens is het gevolg. Berts start een rouwproces dat nooit echt afgerond wordt. Dat dit gevolgen heeft voor zijn relatie met zijn tweede vrouw laat zich raden. Uiteraard volgen we vooral de twee dochters in Evenbeeld. Zowel Rose als Maria voelen een gemis in de realiteit waarin ze terechtgekomen zijn, en ondernemen meerdere ontsnappingspogingen. In het verwoorden van hun problemen is niemand in deze familie erg goed, dus wordt er naar alternatieven gezocht: kleptomanie, sex, zelfmoord en andere mogelijkheden worden uitgetest, zonder veel resultaat. Pas in het laatste hoofdstuk wordt de cirkel gesloten. Van elkaar ve…Lees verder
Een jonge vrouw vindt bij toeval een foto van een twaalfjarig meisje dat precies op haar lijkt; het blijkt haar tweelingzusje te zijn. Beide meisjes zijn gescheiden opgevoed nadat de moeder in het kraambed overleed: de een in Engeland, de ander in Ierland. Ze weten niets van elkaars bestaan en ontmoeten elkaar na twintig jaar. Het verhaal van een zoektocht naar iets wat in hun leven ontbreekt, liefde, geborgenheid. Het geheel wordt boeiend verteld in een verrassende stijl en de lezer kijkt op afstand mee naar de hoofdpersonen. De schrijfster, in 1962 in Dublin geboren, regisseert radio- en tv-programma's en schrijft voor de Irish Times en de London Review of Books. Voor haar debuut, de verhalenbundel 'The portable virgin' (nog niet vertaald), ontving zij een literatuurprijs. Op de omslag een zwart-witfoto van twee meisjes, kleine druk.

Over Anne Enright

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Anne Teresa Enright (FRSL) (Dublin, 11 oktober 1962) is een Ierse schrijver. Zij publiceerde zeven romans, veel korte verhalen en het non-fictie boek Making Babies: Stumbling into Motherhood, dat de weerslag is van haar tijd in Dublins kraamklinieken. Haar thema's variëren van engelen, familie, liefde, bevalling, moederschap tot de Rooms-katholieke kerk en de vrouwelijke lichaamsvorm. Enright ontving in 2007 de Booker Prize voor haar roman The Gathering.

Zij is gehuwd met Martin Murphy, toneelregisseur van het Pavilion Theatre in Dún Laoghaire, en woont in Bray (County Wicklow). Samen hebben zij een zoon en een dochter.

Jeugd

Anne Enright werd geboren in Dublin en ging naar St. Louis High School, in de wijk Rathmines. Met een internationale beurs behaalde zij in twee jaar een International Baccalaureate aan het Lester B. Pearson United World College of the Pacific in Victoria (Brits-Columbia)…Lees verder op Wikipedia