Boek
Engels

The pleasure of Eliza Lynch

Anne Enright (auteur)
Een knappe Ierse weet in de 19e eeuw in Parijs een steenrijke revolutionair te betoveren met haar lichaam, seks en mooie kostuums en reist met hem af naar naar Paraguay. Magisch-realistisch verhaal dat berust op historische feiten.
Titel
The pleasure of Eliza Lynch
Auteur
Anne Enright
Taal
Engels
Uitgever
London: Cape, 2002 | Andere uitgaves
229 p.
ISBN
0-224-06269-7
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Op historische feiten gebaseerde, in de negentiende eeuw spelende roman over de mooie Ierse Eliza Lynch die in Parijs de steenrijke revolutionair Francisco Solano López uit Paraguay weet te betoveren met haar lichaam, seks en mooie kostuums. Ze reist met hem en zijn entourage af naar Paraguay, over de oceaan en vervolgens de rivier af naar het primitieve, koloniale stadje Ascunciòn, waar niet iedereen blij is met deze Europese schone die al gauw een buitenechtelijke zoontje ter wereld brengt. Een belangrijke rol speelt ook de aan alcohol verslaafde Schotse dokter Stewart die meereist en verslag doet van Eliza’s wederwaardigheden. Mooi geschreven roman waarin met name de zintuigen van de lezer ruim aan hun trekken komen. Je ziet, voelt en ruikt met de hoofdpersonen mee en de prachtige zinnen glijden moeiteloos in elkaar over. Tegelijkertijd schept deze mooischrijverij ook een afstand waardoor dit bijna magisch-realistische verhaal en zijn hoofdpersonen je toch nogal koud laten. De Iers…Lees verder

Over Anne Enright

CC BY 3.0 - Foto van/door Hpschaefer

Anne Teresa Enright (FRSL) (Dublin, 11 oktober 1962) is een Ierse schrijver. Zij publiceerde zeven romans, veel korte verhalen en het non-fictie boek Making Babies: Stumbling into Motherhood, dat de weerslag is van haar tijd in Dublins kraamklinieken. Haar thema's variëren van engelen, familie, liefde, bevalling, moederschap tot de rooms-katholieke kerk en de vrouwelijke lichaamsvorm. Enright ontving in 2007 de Booker Prize voor haar roman The Gathering.

Zij is gehuwd met Martin Murphy, toneelregisseur van het Pavilion Theatre in Dún Laoghaire, en woont in Bray (County Wicklow). Samen hebben zij een zoon en een dochter.

Jeugd

Anne Enright werd geboren in Dublin en ging naar St. Louis High School, in de wijk Rathmines. Met een internationale beurs behaalde zij in twee jaar een International Baccalaureate aan het Lester B. Pearson United World College of the Pacific in Victoria (Brits-Columbia)…Lees verder op Wikipedia