Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Integrale tekstuitgave van beide versies van de dagboekbrieven van Anne Frank (1929-1945), aangevuld met "Het Achterhuis"; daarbij uitvoerige informatie over de geschiedenis van de familie Frank.
Titel
De dagboeken van Anne Frank / Anne Frank ; [sam.] Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie ; ingel. door David Barnouw ... [et al.] : tekstverzorging door David Barnouw, Gerrold van der Stroom
Auteur
Anne Frank
Inleider
David Barnouw
Andere
Gerrold Van der Stroom
Samensteller
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2004 | Andere uitgaves
XII, 764 p. : ill.
Aantekening
Bevat de integrale en letterlijke weergave van alles wat Anne als dagboek bijhield, inclusief de vijf nooit eerder gepubliceerde bladzijden die in 1998 opdoken. Met de samenvatting van het rapport van het Gerechtelijk Laboratorium
ISBN
90-351-2199-6

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Toen de vader van Anne Frank bij het persklaar maken van het dagboek besloot enkele gedeelten uit haar originele dagboek weg te laten, gaf hij hiermee ongewild latere rechts-extreme elementen de kans aanvallen te doen op de authenticiteit van het dagboek. Een rapport van het Gerechtelijk Laboratorium toonde overtuigend aan dat beide versies van het dagboek wel degelijk door Anne Frank zijn geschreven. Met de synoptische publicatie van de twee versies krijgt de lezer de mogelijkheid deze te vergelijken met de sinds 1947 gangbare versie, getiteld 'Het Achterhuis' (ook steeds op dezelfde pagina afgedrukt). Voorafgegaan door uitvoerige hoofdstukken over de familie Frank, de arrestatie, het verraad, de deportatie, de moeilijkheden rondom de publicatie, alsmede een samenvatting van het rapport van het Laboratorium geven de teksten van Anne Frank een nog altijd indringend beeld van het leven in het Achterhuis. Met de vijf onbekende en niet eerder gepubliceerde bladzijden die in 1998 opdoken.

Over Anne Frank

Annelies Marie (Anne) Frank (Frankfurt am Main, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, februari 1945) was een Duits en later statenloos Joods meisje dat wereldberoemd is geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen ze ondergedoken zat in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Zij stierf vermoedelijk in februari 1945 aan vlektyfus in het concentratiekamp Bergen-Belsen. Haar officiële sterfdatum is echter door de Nederlandse autoriteiten vastgesteld op 31 maart 1945. Haar dagboek is postuum gepubliceerd en is een van de meest gelezen boeken ter wereld. Door haar dagboek is Anne Frank internationaal een symbool geworden van de Holocaust, de moord op zes miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anne Frank is opgenomen in de Canon van Nederland als een van de vijftig thema's van de Nederlandse geschiedenis.

Leven

Eerste levensjaren

Anne Frank werd op …Lees verder op Wikipedia

Suggesties