Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dode joker

Anne Holt (auteur), Annemarie Smit (vertaler)
Een vrouwelijke Noorse politie-inspecteur onderzoekt de moord op de vrouw van een advocaat-generaal en de moord op een journalist.
Titel
Dode joker
Auteur
Anne Holt
Vertaler
Annemarie Smit
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Død joker
Editie
8
Uitgever
Breda: De Geus, 2007 | Andere uitgaven
412 p.
ISBN
9789044507638 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Advocaat-generaal Sigurd Halvorsrud meldt de moord op zijn vrouw: zij is onthoofd. Het lijkt erop dat Halvorsrud zelf de dader is, hij zit onder het bloed, maar hij beweert dat een zekere Stale Salvesen de moord in zijn bijzijn pleegde. Onmogelijk volgens de collega's van inspecteur Hanne Wilhelmsen, want de failliete zakenman Salvesen heeft enkele dagen eerder zelfmoord gepleegd. Vervolgens wordt de journalist Evald Bromo vermoord. Wilhelmsen krijgt het vermoeden dat deze drie zaken met elkaar te maken hebben. Intussen gebeurt er in haar privéleven een tragedie. Spannende politieroman met de eigenzinnige, lesbische inspecteur Hanne Wilhelmsen in de hoofdrol. Er zijn meer thrillers met Wilhelmsen, waaronder 'Blinde godin', de debuutroman van de Noorse auteur (1958). Zij studeerde rechten, werkte als tv-journaliste, was adjunct-commissaris in Oslo, advocate en minister van Justitie. Gebonden, kleine druk.

Over Anne Holt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bjarne Thune

Anne Holt (Larvik, 16 november 1958) is een Noorse schrijfster en (oud-) politica. Ze was namens Arbeiderpartiet minister van justitie in het eerste kabinet van Thorbjørn Jagland van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Biografie

Holt is de dochter van Olav Holt en Tordis Utne Riisøen. Zij groeide op in Tromsø in het uiterste noorden van Noorwegen, waar haar vader rector was van de plaatselijke universiteit. Ze studeerde rechten aan de universiteit van Bergen. Al tijdens haar studie ging ze werken bij de Noorse omroep, de NRK. In 1990 begon ze als jurist bij de politie in Oslo. Twee jaar later begon ze een eigen praktijk als advocaat in Oslo.

Politiek

In oktober 1996 vroeg de toenmalige leider van AP Thorbjørn Jagland haar om toe te treden tot zijn kabinet dat hij formeerde na het aftreden van Gro Harlem Brundtland. Holt accepteerde het aanbod, maar ha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties