Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het verschrikkelijke kind

Anne Holt (auteur)

Het verschrikkelijke kind

Genre:
Wanneer in Oslo de directrice van een kindertehuis vermoord wordt, komen verschillende mensen als dader in aanmerking, waaronder een twaalfjarige gedragsgestoorde bewoner van het tehuis.
Titel
Het verschrikkelijke kind
Auteur
Anne Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Demonens dod
Uitgever
Amsterdam: Archipel, 1999
245 p.
ISBN
90-295-2166-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 42 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

From childhood's hour I have not been / As others were / I have not seen / As others saw -- I could not bring / My passions from a common spring." Deze passage uit het gedicht 'Alone' van E.A. Poe geldt als leidmotief voor deze stilistisch knap geschreven en psychologisch knap uitgewerkte spannende roman. Spilfiguur in het boek is Olav, een kind van 12, een monster, een grote, dikke duivel, beschikkend over een enorme kracht, wat hem in combinatie met een labiele geest en een driftig temperament maakt tot een gevaar voor zijn omgeving. Zijn moeder, een vrouw levend aan de zelfkant van de maatschappij, kan het probleemkind niet langer de baas en besluit Olav onder te brengen in Huize Lentezon, een opvoedingsgesticht voor onhandelbare kinderen. Olav stuit ook in zijn nieuwe milieu op weerzin en tegenstand, en wanneer op een avond de strenge directrice in haar kantoor door meerdere messteken om het leven wordt gebracht en Olav uit het tehuis blijkt te zijn ontsnapt, valt de verdenking on…Lees verder
Deze derde spannende politieroman van de Noorse schrijfster en voormalig minister van justitie (1958) heeft weer de eigenzinnige rechercheur Hanne Wilhelmsen als hoofdpersoon die, net gepromoveerd tot inspecteur, samen met Billy T. en een jong team de moord op de directrice van een kindertehuis op moet lossen. Het veeleisende werk stelt de relatie tussen Hanne en haar partner Cecilie weer op de proef. Diverse personen komen als mogelijke daders in beeld: naast de groepsleiding ook de twaalfjarige Olav, een gedragsgestoord 'monster', die direct na de moord is verdwenen. In de zijlijn van de roman doet zijn moeder haar bitter verhaal over onbegrip, verstoorde relaties en het vruchteloze gevecht voor erkenning van Olav als ADHD-kind. Alleen de bewogen groepsleidster Karen weet op de juiste wijze met Olav om te gaan, hetgeen op tragische wijze tot hun beider ondergang leidt. Holt beschrijft met sensibiliteit, realisme en inlevingsvermogen de zich dramatisch ontwarrende kluwen van de verho…Lees verder

Over Anne Holt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bjarne Thune

Anne Holt (Larvik, 16 november 1958) is een Noorse schrijfster en (oud-) politica. Ze was namens Arbeiderpartiet minister van justitie in het eerste kabinet van Thorbjørn Jagland van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Holt heeft een juridische opleiding gevolgd aan de universiteit van Bergen. Ze heeft gewerkt bij de Noorse omroep, de NRK, en later als jurist bij de politie in Oslo. In 1993 debuteerde ze als schrijfster. Haar werk past in het genre van de literaire thriller. In veel van haar boeken is de hoofdpersoon 'Hanne Wilhelmsen', een lesbische rechercheur van de politie in Oslo.

Een andere reeks gaat over inspecteur Yngvar Stubø & Inger Johanne Vik psychologe-profiler

Meerdere van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Bibliografie