Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mevrouw de president

Anne Holt (auteur), Carla Joustra (vertaler), Kim Snoeijing (vertaler)
Het echtpaar inspecteur Yngvar Stubo en profiler Inger Johanne Vik uit Oslo krijgt te maken met de ontvoering van de vrouwelijke president van de VS uit een hotelsuite in Oslo.
Titel
Mevrouw de president
Auteur
Anne Holt
Vertaler
Carla Joustra Kim Snoeijing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Presidentens valg
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2009 | Andere uitgaves
415 p.
ISBN
9789023440826 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De bekende Noorse thrillerschrijver Anne Holt werd vooral bekend door haar policiers rond de rechercheur Hanne Wilhelmsen. Plaats van handeling in deze roman is Oslo. De nieuw gekozen Amerikaanse president Helen Lahrdal Bentley heeft Noorse voorouders en brengt haar eerste staatsbezoek aan Noorwegen, waar ze arriveert op de nationale feestdag. Als zij de volgende ochtend echter opgehaald wordt voor een receptie bij de koning, ontbreekt elk spoor van haar. Paniek en radeloosheid beheerst politiek, politie en bestuur: is de president slachtoffer van een ontvoering geworden? Ondertussen arriveert de FBI, en zetten ze een moeizame samenwerking op met de Noren. Tot zijn groot ongenoegen moet rechercheur Yngvar Stubø de FBI-agent Scifford dienen als liaisonofficier. Scifford is bovendien een voormalige geliefde van Stubø's echtgenote Inger Vik, uit de tijd toen zij in de VS studeerde. Ondertussen volgen we ook een succesvolle Saudi-Arabische zakenman, die een zeer betekenisvolle rol speelt …Lees verder
Verhaal in Holts thrillerserie rond het echtpaar inspecteur Yngvar Stubo en profiler Inger Johanne Vik uit Oslo. Het is 2005 en de eerste vrouwelijke president uit de geschiedenis van de VS, Helen Bentley, op staatsbezoek in Noorwegen, wordt in Oslo uit haar hotelsuite ontvoerd. Enorme paniek in de VS, waar 9/11 nog vers in het geheugen ligt. Yngvar Stubo leidt de Noorse kant van het onderzoek, aan de Amerikaanse kant is er FBI-agent Warren Scifford, die Inger Johanne nog van vroeger kent. Hoewel de Noors-Amerikaanse samenwerking behoorlijk stroef verloopt, vindt men toch aanwijzingen voor voorbereidingen van een grote terroristische aanval op de VS. Ondertussen stuit Inger Johanne per toeval op de ontvoerde president, beide vrouwen blijken te worstelen met geheimen uit het verleden. Goedgeschreven en -gecomponeerde psychologische thriller met veel sfeer, een mooi plot, en veel aandacht voor het privéleven van de hoofdpersonen. Holt (1958) is een van de Scandinavische topmisdaadauteur…Lees verder

Over Anne Holt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bjarne Thune

Anne Holt (Larvik, 16 november 1958) is een Noorse schrijfster en (oud-) politica. Ze was namens Arbeiderpartiet minister van justitie in het eerste kabinet van Thorbjørn Jagland van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Holt heeft een juridische opleiding gevolgd aan de universiteit van Bergen. Ze heeft gewerkt bij de Noorse omroep, de NRK, en later als jurist bij de politie in Oslo. In 1993 debuteerde ze als schrijfster. Haar werk past in het genre van de literaire thriller. In veel van haar boeken is de hoofdpersoon 'Hanne Wilhelmsen', een lesbische rechercheur van de politie in Oslo.

Een andere reeks gaat over inspecteur Yngvar Stubø & Inger Johanne Vik psychologe-profiler

Meerdere van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Bibliografie

Suggesties