Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Wanneer een bekende chefkok met zijn eigen koksmes doodgestoken achter het Oslose politiebureau opduikt, wil het onderzoek aanvankelijk niet erg vlotten.
Titel
Zonder echo
Auteur
Anne Holt Berit Reiss-Andersen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Uten ekko
Uitgever
Breda: De Geus, 2005
379 p.
ISBN
90-445-0464-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zelden hoor je iets slecht vertellen over het werk van een gereputeerde Scandinavische thrillerauteur, zelfs het modale werk is beter dan dat van de Amerikaanse toptien. Zonder echo mag echter worden beschouwd als de uitzondering die de regel bevestigt.

Een vooraanstaande kok wordt vermoord teruggevonden op de trappen van een politiebureau in Oslo. Ogenschijnlijk is hij vermoord met een exclusief Japans mes, maar uit later onderzoek blijkt dat eerder een poging is ondernomen hem te vergiftigen. Voor de ene was het slachtoffer een sober en gewetensvol man, voor de ander een drankorgel en een seksmaniak. De man huwde met zijn dochter, zonder dat zij wist dat hij haar vader was. Een van de verdachten is zijn zoon, die niet weet dat de vermoorde zijn vader is. Hoe dan ook, inspecteur Hanne Wilhelmsen, pas teruggekeerd van een lange vakantie, heeft de handen vol, maar slaagt er evenmin in het verhaal op een aanvaardbaar spoor te zetten.

De intrige is warrig, de persona…Lees verder
De beroemde Noorse kok Brede Ziegler wordt dood aangetroffen achter het politiebureau van Oslo met een mes door zijn hart. Bij de autopsie blijkt dat de doodsoorzaak paracetamolvergiftiging is. Het rechercheteam onder leiding van de niet alledaagse Billy T. doet onderzoek naar de zaak en kan er aanvankelijk geen lijn in brengen. Vijanden van de kok zijn niet te vinden, aanleidingen zijn niet te vinden, en er is geen geld of een liefdesaffaire in het spel. Pas als de van een sabbatical teruggekeerde Hanne Wilhelmsen zich ermee bemoeit, komt er schot in de zaak. De sfeer in het Oslose rechercheteam met wel of niet goed functionerende leden wordt raak getroffen: individuen met de nodige sores, onderlinge naijver, oud en onverwerkt zeer, alles draagt ertoe bij dat een onderzoek niet goed verloopt. Dit alles schept de realistische sfeer van gewone mensen die hun werk proberen te doen, wat niet altijd lukt, zeker niet als ze met een ongewone moord met allerlei duistere achtergronden te make…Lees verder

Over Anne Holt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Bjarne Thune

Anne Holt (Larvik, 16 november 1958) is een Noorse schrijfster en (oud-) politica. Ze was namens Arbeiderpartiet minister van justitie in het eerste kabinet van Thorbjørn Jagland van 1996 tot 1997 maar moest die post opgeven wegens gezondheidsproblemen.

Holt heeft een juridische opleiding gevolgd aan de universiteit van Bergen. Ze heeft gewerkt bij de Noorse omroep, de NRK, en later als jurist bij de politie in Oslo. In 1993 debuteerde ze als schrijfster. Haar werk past in het genre van de literaire thriller. In veel van haar boeken is de hoofdpersoon 'Hanne Wilhelmsen', een lesbische rechercheur van de politie in Oslo.

Een andere reeks gaat over inspecteur Yngvar Stubø & Inger Johanne Vik psychologe-profiler

Meerdere van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald.

Bibliografie