Boek
Nederlands

Gilliams, de veelkantige

Anne Marie Musschoot (samensteller)
Bundel bijdragen over de Vlaamse schrijver (1900-1982).
Onderwerp
Gilliams, Maurice
Titel
Gilliams, de veelkantige / samengest. door A.M. Musschoot ... [et al.]
Samensteller
Anne Marie Musschoot
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Vantilt, 2002
159 p. : ill.
ISBN
90-75697-76-7
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 17 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gilliams, de veelkantige bundelt lezingen die tijdens het Gilliamsjaar gegeven werden in Gent en in Nijmegen. Zo geven de auteurs René Puthaar, Mark Insingel en Paul de Wispelaere een persoonlijke benadering van een aspect van de schrijver Gilliams, en Martien de Jong, Yves van der Fraenen en Luk Adriaens belichten elk kort een detail uit zijn werk.

Eigenlijk zijn de biografische stukken nog de interessantste: een selectie uit de brieven tussen Gilliams en Emmanuel de Bom, geëditeerd door Leen van Dijck en de biografische beschouwingen van biografe Annette Portegies. Het grootste stuk van het boek wordt ingenomen door een leeswandeling doorheen het Antwerpen van Gilliams. Bert Vanheste confronteert een heel aantal passages van Gilliams met het Antwerpen van vandaag. Jammer dat hij hierin soms nogal nodeloos uitweidt en de bal zelfs een paar keer faliekant fout slaat. [Johan Vanhecke]
Deze bundel is uitgekomen ter gelegenheid van het feit dat 20 jaar geleden de grote Vlaamse schrijver Maurice Gilliams (1900-1982) overleed, als laatste van wat in deze bundel genoemd wordt de Antwerpse 'grote drie' (met verder Paul van Ostaijen en Willem Elsschot). De bundel heeft het karakter en het wisselende niveau van de bijdragen die bij zo'n gezochte gelegenheid behoort. Er is al veel over Gilliams geschreven, zowel in boekvorm als in tijdschriften. Deze bundel heeft niet een hecht, overkoepelend thema. De erin opgenomen, veelal korte bijdragen zouden net zo goed los van elkaar in tijdschriften hebben kunnen verschijnen.