Boek
Nederlands

Spottie

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Als een jaloerse hond de bijzondere vlek op de vacht van Spottie laat verdwijnen, leren zijn vrienden hem dat vriendschap belangrijker is. Prentenboek met expressieve tekeningen in pasteltinten. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
Spottie / tekst en ill. Anne-Mie De Leener
Auteur
Anne-Mie De Leener
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Clavis, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-6822-916-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Spottie is een hond met een heel speciale vlek. Maar wanneer hij op een dag van een jaloerse ober soep met ontvlekker te drinken krijgt, is de vlek opeens verdwenen. Dat vindt Spottie allesbehalve leuk en daarom gaat hij koortsachtig op zoek naar een nieuwe vlek. Maar dat mislukt.

Dit merkwaardige verhaal doet beroep op de fantasie van de lezer. Het bevat ook een duidelijke boodschap. Vriendschap overwint alles, ook jaloezie. Na enkele mislukte pogingen legt Spottie er zich bij neer dat hij ook zonder vlek een leuke hond kan zijn. Niet alleen het verhaal, maar ook de illustraties zijn bijzonder. Ze ogen heel modern en geven de indruk op karton of gerecycleerd papier te zijn gemaakt. Grove potloodlijnen begrenzen grote opgevulde vlakken die in zachte sfeervolle kleuren heel uitgebalanceerd overkomen. Een mooi en sterk geheel. [Sofie De Jonckheere]
Spottie, een hond, is trots op zijn steeds veranderende vlek op de rug. Een jaloerse ober laat de vlek verdwijnen. Spottie wil hem, zonder resultaat, terug, maar zijn vrienden leren hem dat vriendschap belangrijker is. Een dierenverhaal waarin de dieren spreken en handelen als mensen. In dit prentenboek in oblong formaat beslaat elke illustratie een hele pagina. Soms staan er twee scènes op die pagina, maar die zijn niet visueel gescheiden. De figuren zijn gestileerd maar expressief weergegeven in pastelkleuren op een hoofdzakelijk bruingrijze achtergrond. De betrekkelijk korte tekst staat onder of boven, maar niet hinderlijk, in de illustratie gedrukt in een geschreven kapitale letter. Het taalgebruik is niet te moeilijk, er worden korte zinnen gebruikt. Het boek is geschikt om in groepsverband te gebruiken. Een leerzaam verhaal voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.